Na ZŠ Botanická rádi pracujeme v hnízdech

Od poloviny listopadu máme zapůjčené nové počítače, které vypadají jako velké tablety, All in One Prowise (zkráceně Olínci). Jsou šikovné, děti je dokáží samy přenášet po třídě, jak potřebují, a tím se jim lépe pracuje ve skupinách. Olínci mají stojánek, o který se dá zařízení opřít, to využíváme nejčastěji, ale dá se pracovat se zařízením stejně jako s velkým tabletem a na lavice jej normálně položit.

Rádi pracujeme v hnízdech. Práce s All-in-One je pro takovouhle organizaci hodiny ideální. Každá skupina spolupracuje na zadaném úkolu, nebo pracují v malé skupince samostatně. Po daném čase se skupiny "otočí" a posunou se na další stanoviště.
Opravdu si myslím, že na procvičování učiva je tahle metoda nejefektivnější. Více si o tom můžete přečíst v mém článku Efektivní zapojení všech žáků ve výuce. Díky Olínkům už nepracujeme "jen" na čtyřech stanovištích, ale někdy až na sedmi zároveň. Potom si žáci prochází "trasu" svým vlastním tempem a na konci hodiny si poskytujeme zpětnou vazbu a správné řešení.

S mými třeťáky pracujeme často s LABy (aktivita ve SMART Výukovém softwaru). Naučila jsem žáky si vzájemně připravovat aktivity v LABech, výhody v tom vidím hned tři - například v angličtině připravovali aktivitu na slovní zásobu Food, School, Colours, House apod. Nejdříve ve dvojicích napsali na papír slovíčka (každá dvojice k jinému tématu), potom pracovali se slovníčky a učebnicemi a kontrolovali si správnost jejich zápisů (pracovali s chybou). Následně už pracovali ve SMART Notebooku, kam přepisovali slova jak v angličtině, tak v češtině. Nejenže si během takové hodiny anglické slovíčko několikrát přečetli, museli ho umět i správně napsat a zkontrolovat podle učebnice, ale soustředili se i na to, aby slovíčka napsali správně česky (mezipředmětové vztahy).


Po skončení jsme se všichni pustili do hraní her, na každém Olínkovi probíhala jiná aktivita. Děti to ohromně motivovalo a s radostí se střídali u více zařízení. V hodině si krásně zopakovali velké množství slovíček a ještě se naučili využívat klávesnici ve Windows 10
a editovat LABy ve SMART Notebooku.
Navíc jsem jejich hry využila i při metodickém setkání učitelů naší školy, nechala jsem je si s Olínky pohrát úplně stejným způsobem. Kolegyně byly překvapeny, že tak krásné věci zvládnou osmileté děti!

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů