Otevření nejnovější 3D učebny v Českých Budějovicích

Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola automobilní a technická v Českých Budějovicích začátkem září slavnostně otevřela novou 3D učebnu.

Je těžké být pedagogem v době internetu, mobilních telefonu a tabletů. Motivace žáků se učit je ztížena existencí „vševědoucích“ informačních zdrojů. Ukazuje se, ale že mladou generaci motivuje pouze takové poznání, které není přímo dostupné z internetových zdrojů.
Jedním ze zjevných motivátorů pro pravidelnou docházku do školy a samovzdělávání, je existence pomůcek a technologií, které nejsou v každé domácnosti běžně dostupné. Čistě simulované pokusy nebo přehrávání videí je jednoduše nedostačující. Vyskytne-li se příležitost k praktickým pokusům, pak pozornost studentů významně stoupne.

 

Regionálně tento trend dokonale pochopila Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola automobilní a technická v Českých Budějovicích, pod vedením pana ředitele Bc. Jana Šindeláře a zvolila následující strategii ve výuce: „Motivujeme žáky tím, že zřídíme nejmodernější laboratoře, které jsou unikátní v daném oboru a navíc jasně a názorně vysvětlují probíranou látku.“ V nově rekonstruované budově v ulici Skuherského 1274/3, tak vznikla moderní verze učitele národů: Škola hrou. Moderněji bychom asi řekli: Technologie hrou.

V budově najdeme následující laboratoře:

Elektronická laboratoř, mechatronická laboratoř, laboratoř brzdových systémů, pohonů, převodových systémů, měření, 3D scaningu a virtuální reality. Student si tak může prakticky vyzkoušet na jednotlivých strojích nejen pokročilé elektrické zapojení, ale i reálně fungující převodové mechanismy, brzdové mechanizmy apod.

Při pohledu na jednotlivá stání a přesnost jednotlivých přístrojů jihne oko nejednoho odborníka.

Pokud už toto vybavení nemotivuje žáky k opakované návštěvě a studiu, pak už pedagogice není pomoci.

 

AV Media pro tuto výjimečnou školu mimo jiné dodala kompletní měřící sadu PASCO, jazykové laboratoře Robotel, interaktivní tabule SMART Board, průmyslovou 3D tiskárnu a kompletně vybavenou imersivní stěnu včetně tracking systému.

Škola tak získala praktický nejmodernější prostředky pro výuku dostupné na trhu. Mezitím co interaktivní tabule SMART se staly standardem, tak 3D laboratoře byly k vidění do nedávna pouze ve vývojových pracovištích průmyslových gigantů nebo na universitách. Díky technickému pokroku v kvalitě i ceně, se podobné laboratoře objevují na odborných SŠ a VOŠ. Relativně nedávno byla otevřena 3D laboratoř na SPŠS Náchod a VOŠ Novovysočanská (Praha). V obou případech se ukázala nadčasovost takovýchto instalací. Studenti tak byli motivováni k intenzivnějšímu studiu a k vlastním kreativním projektům.
3D laboratoř na VOŠ a SPŠ automobilní a technická je výjimečná tím, že používá vysoké rozlišení obrazu a výpočetní cluster o výkonu odpovídající superpočítačům z roku 2010. Díky tomu není problém na 3D stereoskopické stěně zobrazovat modely průmyslových součástí (motor, převodovka, celé auto) o komplexitě odpovídající milionů polygonům. Což je doslova snem i některých současných průmyslových laboratoří.

 

3D učebna funguje jak v režimu „kino“ kde studenti mají na sobě 3D brýle a sledují speciální odborný výklad doplněný o stereoskopicky zpracovaná videa, fotografie či modely. 3D učebna má ale i pokročilý režim tzv. imerzivní stěny, kdy jednotlivec může sledovat prostor či objekt ve virtuální realitě stejným způsobem jako by byl v reálném světě. Studenti si tak mohou navrhnout svůj vlastní automobil, či konstrukční detail a doslova si ho virtuálně osahat. To vše je možné jen díky 3D sledovacímu systému VICON TRACKER doplněného o imersivní pomůcky: APEX (3D ovladač se zpětnou vazbou) a VR glasses (brýle opatřené sledovacími značkami). Vše je náležitě podpořeno softwarovým vybavením, kde za zmínku stojí systém TechViz ve verzi XL, který mimo jiné využívají společnosti jako BMW, VW, CAT, Boeing aj.

 

 

Spojení školy a průmyslu se vyplatí

Skutečnost, že VOŠ a SPŠ automobilní a technická v Českých Budějovicích je výjimečnou školou nejen v regionu, prokazuje hojná účast při otevření a nebývalý zájem ze strany zahraniční televize.
Mezi účastníky byli i významní zastupitelé a političtí činitelé. Znatelný zájem byl vidět i ze strany školní inspekce.
Ihned po otevření se ohlásili k návštěvě i takový průmyslový partneři jako je Škoda Auto.

Je zřejmé, že absolventi této školy nebudou mít s uplatněním na trhu žádné problémy.

 

 

Jan Buriánek, Klára Borečková

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů