Online inspirace do hodin věnovaných finanční gramotnosti

Hledáte náměty do vyučovacích hodin pro zařazení aktivit podporující finanční gramotnost? Nechte se inspirovat online zdroji, materiály a aktivitami, které můžete zařadit do výuky na základní škole.

Zlatka.in
Prohlédněte si vzdělávací portál Jak zacházet s penězi: finanční gramotnost pro děti. Naleznete zde interaktivní materiály zaměřené na problematiku hospodaření, nakupování, peněžní a cenové gramotnosti i spoustu her.

https://www.zlatka.in/cs/

Bankovkovi

Víte, co mají společného Ámos, Božena, Ema, František, Karel a Tomáš Garrigue? Víte, že jsou to spolubydlící, kteří řeší nejrůznější situace spojené s finanční gramotností? Videa a online hry naleznete na webovém portále České televize a pořadu Bankovkovi s podtitulem Jak správně hospodařit nejen s penězi?

https://decko.ceskatelevize.cz/bankovkovi

 Chráníme korunu

Česká národní banka k 20. výročí české koruny vytvořila webovou stránku Chráníme korunu se zajímavostmi o naší měně. Naleznete zde film o zpracování peněz, interaktivní hry (Korunománie, Strážce brány, Ochranné prvky bankovek, Bezpečná bankovka) a znalostní kvíz. Jednotlivé aktivity fungují výborně na počítači, interaktivní tabuli i dotykovém zařízení.

https://www.chranimekorunu.cz/

Peníze na útěku
Na portále České národní banky Peníze na útěku naleznete příklady různých životních situací souvisejících s finanční gramotností:

  • Zkroťte rozpočet: průvodce sestavováním rozpočtu pomocí šablon (Google Dokumenty, MS Excel)
  • Finanční služby: tvorba rozpočtu, pojištění, půjčky, spoření
  • Životní události: důchod, rodina, auto, bydlení, dluhy, peníze
  • Kvízy (různá úroveň – začátečník, pokročilý, expert)
  • Slovníček pojmů
  • Desatero o penězích

 https://www.penizenauteku.cz/

Pracujte s aktuálními daty – žáci je naleznou ve formě tabulek nebo grafů na portále Českého statistického úřadu. Při zpracování dat mohou využít ICT technologie
a vytvořit např. infografiku nebo vlastní prezentaci.

Videokanál NEZkreslená věda nabízí krátká, zajímavou formou zpracovaná animovaná videa namluvená hercem Pavlem Liškou.

 
Pavla Sýkorová
http://www.guruveskole.cz

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů