Novinky z Londýna aneb navštívili jsme veletrh BETT 2015

21. - 24. ledna se již tradičně v Londýnské ExCel Aréně konal největší evropský veletrh ICT ve školství, kde světoví výrobci každoročně představují nové trendy této oblasti. Letos se ho zúčastnilo téměř 800 vystavovatelů a více než 35 tisíc návštěvníků.

Hlavním tématem byly centrální zobrazovače, ať už v podobě interaktivní tabule nebo interaktivního displeje a jejich propojení s žákovskými zařízeními. Stále větší nutnost jednoduchého sdílení zdrojů mezi učitelem a žákem podporují stále se více rozvíjející cloudová řešení.  Klíčový byl také důraz na školní konektivitu a infrastrukturu.

 

Na několika praktických ukázkách jsme se přesvědčili, že více než kdy jindy je nutné se držet „správného řešení“ společně se správnou implementací ICT do výuky, kde propojení žákovských zařízení s interaktivní tabulí (učitelem) zajišťuje, pro komunikaci připravený, výukový software.

Žákovská zařízení ve výuce je dnes těžko možné používat bez centrálního interaktivního zobrazovače, který svou velikostí bude odpovídat klasické školní tabuli, ať už to bude interaktivní tabule nebo interaktivní displej. Trendem stále zůstává BYOD (bring your own device - neboli přines si své vlastní zařízení), tedy předpoklad, že děti si budou nosit vlastní zařízení.

S tím jde ruku v ruce problém, kde tato zařízení během výuky ukládat a nabíjet. Řešením jsou různé dobíjecí stanice a ukládací nabíjecí boxy, které různí výrobci představili v mnoha variantách a provedeních pro různá zařízení.

Stále více zájmu přitahuje také pohled na celkovou kulturu učeben. Moderní nábytek je nejen designově povedený, ale především funkční a přizpůsobený jak dětem, tak technice, např. široká škála modulových částí, úložných prostorů nebo např. již zmíněné vestavěné dobíjecí stanice pro žákovská zařízení.

   

Výstavě dominovaly dva stánky SMART Technologies, jeden klasický výstavní a druhý zaměřený na workshopy a další vzdělávání. Samozřejmostí byly stánky i našich dalších předních dodavatelů- společnosti Robotel (jazykové laboratoře),  měřících systému pro přírodní vědy PASCO a také dodavatelů datových projektorů a ostatní  IT techniky.


 

Petr Borovička, Karolína Napravilová

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů