METODICKÉ OKÉNKO ANGLIČTINÁŘE - True/False nemusíte psát jen perem

Připravujete si interaktivní úkoly do hodin, učíte cizí jazyk a často potřebujete připravit cvičení s volbou možnosti TRUE/FALSE. Jak to ozvláštnit, ptáte se? Děti přeci nemusí státe perem psát jen T nebo F. 1000+1 vám dnes nenabídnu, ale z těch několika způsobů, které najdete o pár řádků níže, si určitě nějakou „novou“ variantu vyberete.

Animace textu slova

V nabídce Vlastnosti v menu objektu lze slovům vybrat jakoukoli animaci, mohou zmizet, jsou-li špatně, mohou se zvětšit/zmenšit nebo se začít otáčet a zůstat na stránce, jsou-li dobře.

Animace objektu přes text

Animovat můžete i tvar, kterým objekt (pojem nebo slovo TRUE/FALSE) zakryjete. Vhodné je například „Ztmavit“.

Obejít se ale můžete bez slov TRUE nebo FALSE úplně. Stačí animaci přiřadit pojmu/větě a to, co je chybné, nechat ze stránky zmizet animací „Ztmavit“.

Guma maže text psaný perem

Používáte-li rádi nástroj Pero, má jednu velkou výhodu. Lze ho, oproti textu psanému nástrojem Text, smazat gumou. Předepište si tedy správné odpovědi, uzamkněte je a poté přečmárejte perem v barvě pozadí. Na první pohled není řešení na stránce vidět, v hodině jen vezmete gumu a jedním pohybem odpověď ukážete.

Přesun pod barvou pozadí

Neviditelné řešení přímo na stránce je možné ukázat i posunem slova. V tom případě je nutné napsat text a vedle něj o trochu dále napsat zda je to správně nebo špatně. Takto oba vytvořené objekty seskupíte a uzamknete s povolením horizontálního posunu. Nakonec přes část, kde je odpověď napsaná vytvoříte tvar v barvě pozadí tak, aby odpověď zakryl. Nesmí být ale příliš velký, protože při pohybu pojmem vpravo odpověď zpoza tvaru vyjede a musí být vidět.

Postranní řešení – výsuv symbolu

Podobně můžete ukázat odpověď i pomocí posunu dvou seskupených objektů zpoza hrany stránky. Připravíte si symbol např. otazníku a o kousek dál symbol špatné nebo správné odpovědi. Symboly seskupíte a odpověď sunete mimo stránku tak, aby byl vidět jen otazník. Ten vám pak v hodině poslouží jako orientační bod, za který můžete vzít a odpověď ukázat.

Vložení zvuku

Jinou variantou je ozvučení. Můžete si ke slovu připojit jakýkoli zvuk, i ten, který si sami zaznamenáte. V menu objektu najdete Zvuk, v panelu, který se objeví kliknete na Spustit nahrávání, Zajásáte/zatleskáte/zavrčíte/jinak okomentujete a nahrávání ukončíte, dole v panelu pak zvolíte možnost, jak zvuk připojit (např. vložením rohové ikony k pojmu) a odsouhlasíte.

Odkaz na stránku

Stejně, jako přikládáte zvuk, můžete k pojmu (z menu objektu) přiložit i odkaz na stránku (ve stejné přípravě). Na odkazované stránce může být mapa, kde je vyznačené místo, které ve městě opravdu leží. Máte tak okamžitou zpětnou vazbu i bez toho, abyste použili slov TRUE/FALSE. A ještě k tomu vizuální!

Lupa pod textem

A ještě jeden nápad, který se také velmi osvědčil. Najdete-li v galerii obrázek lupy a seskupíte ji s kruhem tak, aby její skleněnou plochu vyplňoval (nastavíte i barvu čáry a výplně kruhu), máte nástroj, který snadno odpověď odhalí. Text odpovědi musí být napsaný barvou pozadí a musí být úplně vpředu, aby ho lupa mohla „podjet“.

 

Snad jste i tentokrát našli inspiraci. Přeji mnoho nápaditých hodin jazyka!

Mgr. K. Jeřábková
Gymnázium B.Hrabala v Nymburce

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů