METODICKÉ OKÉNKO ANGLIČTINÁŘE - slovosled

Zdravím všechny kolegy jazykáře. Rovnou se zeptám, bojují vaši žáci se správným slovosledem anglické věty? Nejen se změnou slovosledu v otázce oproti oznamovací větě, ale i s vhodným umístěním předložek ve větách, zejména předložek ve vztažných větách nebo se slovosledem vět s frázovými slovesy? Pokud ano a pokud jim chcete nabídnout interaktivní možnost procvičení a opakování, představím vám několik možností.

Povolit horizontální přesun

                     

Příprava cvičení využívajícího možnosti uzamčení objektu „povolit horizontální posun“ je velice jednoduchá. Pomocí nástroje textu napíšete na plochu slova, která věta bude obsahovat. Je třeba je psát jedno po druhém, každé samostatně. Poté je poskládáte v nesprávném pořadí do připraveného prostoru (dlouhý obdélník, linka, atd.), všechny najednou označíte a zvolíte jim v menu objektu možnost uzamykání – povolit horizontální přesun. Slova bude možné v daném prostoru mezi sebou přehazovat. Je ovšem dobré mít na stránce ke každé takové větě umístěnu stejnou větu ve správném slovosledu pro kontrolu a ověření správnosti. Zakrýt ji můžete barevným tvarem nebo přemalovat perem v barvě pozadí.

 

Pořadí tvarů se slovy

Chcete-li hravější a barevnější variantu takového cvičení, využijte nástroje pořadí. Jelikož budete připravovat cvičení na slovosled, je vhodné zvolit si nějaký podlouhlý tvar, zároveň je dobré sloučit tento tvar s jiným, mnohem menším, tak aby vznikl jakýsi „jazýček“, který umožní zřetelnější zpětnou vazbu ohledně správného umístění slova ve větě.  Jakmile tvar vytvoříte, naklonujte ho několikrát a každému tvaru určete jinou barvu. Barevné tvary všechny naklonujte ještě několikrát. Pak z nich jen vyberete jednotlivé tvary tak, aby „jazýček“ vždy podjel pod předchozí tvar. Takto budete mít připravený podklad věty. Nástrojem text poté napíšete jednotlivá slova vět, každé k jednomu tvaru, a s tvarem je seskupíte, aby se pohybovaly jako jeden objekt. Slova v jednotlivých větách pak už stačí jen zpřeházet. Užijte si tvoření i procvičování!

 

LAT – „Sentence arrange“

Pokud vás tlačí čas, v nabídce galerie, Lesson aktivity Tookit, využijte možnost „Sentence arrange“ (v nabídce Activities). Velmi rychle tak můžete přes tlačítko edit vlevo nahoře napsat větu, kterou pak cvičení samo upraví. Žák u tabule bude jen přesouvat pole se slovy. Součástí aktivity je i tlačítko Check pro kontrolu nebo tlačítko Solve pro vyřešení (viz druhý obrázek – řešení „v akci“). Jen pozor na to, že do jedné přípravy se takových vět nevejde příliš. Každá věta totiž vyžaduje umístění na nový snímek a při velkém počtu flashových aktivit v jedné přípravě se rychlost přesouvání může dost zpomalit.

 

Mgr. Kateřina Jeřábková
Gymnázium B.Hrabala v Nymburce

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů