METODICKÉ OKÉNKO ANGLIČTINÁŘE – odkazy

Učím angličtinu středoškoláky. Jsem ráda, když mě nejen sledují, ale také reagují, komunikují, zapojí se. Mám hřejivý pocit úspěchu, když se mi je podaří nějak překvapit. To víte, v jejich věku, při jejich rozhledu, máloco je ještě vyvede z míry. Máte to také tak? Mně pomáhá interaktivní tabule.

Podívejme se dnes na několik možností, jak při výuce jazyka můžete zjednodušit práci sobě (i vy se potřebujete orientovat v tom, co chcete v hodině sdělit) a jak hodinu udělat atraktivnější pro vaše studenty. Jsou to přeci děti digitálního věku. Tím zjednodušením mám na mysli odkazy.

Odkazy můžete umístit kamkoli na snímek, ať už jako ikonu u objektu, jako objekt sám nebo dokonce i umístit odkaz sám (s názvem webové stránky, s pouhým číslem pořadí atd.)

Videa

První možností, jakou máme, je vlastně jen najít video, které chceme v hodině ukázat. Odkaz je nejjednodušší způsob. Nejen technicky, ale i vzhledem k autorským právům. Existuje i možnost vložit video přímo do snímku, ale o tom někdy jindy. Videa a videoukázky použijete jak v hodinách reálií, tak i jako doplnění výkladu. Můžete to zkusit i pomocí Mr Beana, např. na tomto odkaze: https://www.youtube.com/watch?v=nTeGorY3rg4 , který učí průběhový přítomný čas.

Odkaz na internet zadáte pomocí rozbalovacího menu u objektu. V ploše, která se před vámi objeví, je to hned první možnost. Stačí z webu zkopírovat URL adresu a dole vybrat mezi možností „rohová ikona“, nebo jako „celý objekt“ a potvrdit.

 

Máš to ve svých rukou

Ráda nechávám studenty, ať pomohou ruce osudu a zvolí si sami, o čem budou mluvit při procvičování nebo zkoušení, nebo jaký jiný úkol budou v hodině plnit. Na to se hodí umět použít odkaz na stránku v souboru. Na úvodní snímek sestavím seznam klíčových pojmů a pak přímo pojmy nebo tvary u nich spojím s odkazem na stránku v přípravě SMART Notebooku, která se k nim vztahuje.

V prvním ilustračním obrázku jsou pojmy. Každý je vyňatý z textu popisující nějakou problémovou situaci, kterou musí studenti vyřešit (ve dvojici, skupině). Například slovo hard disk se vztahuje k tomuto zadání: „You happened to delete some important documents from your friend‘s computer while using it. They were some school papers and projects he has to hand out next month. What will you do?“

Ještě zajímavější možnost máte, pokud třídě připravíte hru typu Riskuj! Tam použijete odkaz na snímek v souboru u každého objektu s označením bodové kvalifikace úkolu. Vždy je dobré si na snímek s úkolem vložit ikonu, která bude zase odkazovat zpět na úvodní stránku. Nebudete muset listovat celou prezentací.

 

Přeji mnoho zdaru a trpělivosti při tvorbě, hry typu Riskuj! jsou na přípravu o něco náročnější.

Mgr. Kateřina Jeřábková

 

 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů