LEGO výuka děti baví

LEGO patří k nejoblíbenějším stavebnicím na světě a má obrovské možnosti využití. S jeho pomocí děti mohou nahlédnout pod pokličku vědy a techniky už od svého útlého věku.

Na 1. stupni základních škol lze stavebnice LEGO využít napříč téměř všemi vzdělávacími oblastmi a předměty. Popsané kostičky LEGO lze použít např. ke skládání slov či vět nebo k řazení dnů v týdnu či měsíců v libovolných jazycích. Pomocí svých konstrukčních výtvorů, propojených např. s obrázky či pozadími programů, mohou děti vyprávět příběhy a rozvíjet tak svou tvořivost a komunikační schopnosti v rámci slohové výchovy.

Další uplatnění se nabízí i v tvořivé matematice, např. při rozkladu čísel na desítky a jednotky, při porovnání čísel, při výuce zlomků, vnímání symetrie atd. Robotické stavebnice LEGO lze dále využít v konstrukčních činnostech, jejich programování a následné prezentaci, kde např. stavebnice LEGO WeDo™nabízí témata jako jsou např. Zvířátka z přírody, Zábavné stroje, Dobrodružné příběhy aj.

Pomocí stavebnic LEGO® MINDSTORMS® Education jsou žáci na 2. stupni ZŠ vtaženi do práce s technologiemi cestou zábavných činností. Od návrhu přes konstrukci a programování svých vlastních robotů řeší problémy z reálného života např. přímo ve výuce předmětu Design a konstruování (vzdělávací oblast Člověk a svět práce). Ve fyzice lze pak LEGO roboty využívat nejen k mnoha mechanickým experimentům, ale i k měření, záznamům a rozboru fyzikálních veličin jako je teplota, pohyb, působení síly, úroveň světla a další.

LEGO a podpora výuky technických oborů ve školách je spojení, o kterém nelze vůbec pochybovat. Kromě vzdělávací hodnoty rozvíjí jemnou motoriku, kreativitu žáků při hledání alternativních řešení, jejich tvůrčí schopnosti, představivost i fantazii. Mimo to si žáci při práci ve skupinách zdokonalují své sociální a komunikační dovednosti, učí se sdílet myšlenky a zpětně hodnotit svou činnost a postupy.

Základní škola 5. května v Liberci se věnuje LEGOrobotice už delší dobu a její obliba neustále roste. V kroužcích na 1. stupni je pro školu nemožné uspokojit všechny zájemce. A to v současné době kroužek robotiky na 1. stupni navštěvuje zhruba 60 dětí. Na 2. stupni mají možnost vyzkoušet si aktivity se stavebnicemi LEGO všichni žáci, jelikož je LEGOrobotika trvalou součástí oboru Design a konstruování v rámci předmětu Pracovní činnosti. Nadstavbou je i zde kroužek LEGOrobotiky, jehož účastníci se každoročně připravují i na celosvětově rozšířenou soutěž FIRST® LEGO® League.

Některé školy už kouzlo stavebnic LEGO objevily, některé se chystají LEGO do své výuky začlenit. Všem takovým školám lze na závěr popřát mnoho radosti, nadšení a úsměvů ve tvářích jejich žáků při řešení různorodých projektů a experimentů se stavebnicemi LEGO.

   

 

 

 

 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů