Konference: Robotika jako nástroj pro rozvoj klíčových kompetencí

21.3.2019 se v konferečním centru GreenPoint Praha uskutečnila konference
s názvem "Robotika jako nástroj pro rozvoj klíčových kompetencí". Akci pořádala společnost AV MEDIA, a.s. a byla určena především pedagogům ZŠ a pedagogům volného času, kteří mají zájem o rozvoj na poli polytechnického vzdělávání
a především robotiky.

Využití nových technologií ve výuce informatiky a polytechnických věd zvyšuje atraktivnost těchto předmětů pro žáky a podporuje tak jejich zájem o studium těchto oborů. Robotika navíc podporuje iniciativu a kreativitu žáků, umožňuje jim získávat dovednosti i znalosti napříč předměty, posiluje výuku klíčových i průřezových kompetencí.

V úvodní části nás inspirovala lektorka Mgr. Štěpánka Baierlová (ZŠ Sušice), která se
ve své přednášce zaměřila na to, jak se mění dnešní svět (průmyslová revoluce 4.0, umělá inteligence, restruktualizace pracovního trhu aj), jaké jsou požadované dovednosti 21. století (informatické a logické myšlení, digitální gramotnost a další)
a jak můžeme tyto dovednosti u žáků rozvíjet (robotické hračky, stavebnice...).

V navazující přednášce jsme se věnovali tomu, jakou podporu poskytuje AV MEDIA pedagogům, kteří s robotikou začínají: od poskytnutí odborné metodiky, přes nákup HW až po školení a průběžný rozvoj.

Konference nabídla účastníkům především praktické workshopy, kde si sami mohli robotiku a robotické hračky, stavebnice vyzkoušet a získat cené poznatky z praxe
od přednášejících lektorů, kteří mají s robotikou bohaté zkušenosti. Jednalo se o tyto workshopy:

  • Začínáme s Ozoboty (Eva Fanfulová)
  • Seznámení se SAM Labs (Martina Jedličková)
  • Lego WeDo a kluby robotiky (Štěpánka Baierlová)
  • VEX IQ a kluby robotiky (Martin Gembec, Hana Hyksová)
  • Lego WeDo: stavba + programování robota, vhodné pro 1. stupeň ZŠ
    (Štěpánka Baierlová)
  • VEX IQ: stavba + programování robota, vhodné pro 2. stupeň ZŠ
    (Martin Gembec)
  • Jednoduché programování s Ozoboty: prostředí Ozoblocky (Eva Fanfulová)

Odpolední část byla věnována pedagogům, kteří mají přihlášeny své týmy
na robotickou soutěž VEX IQ Challenge 2019. Prošli jsme si pravidla soutěže, požadavky ke stavbě robota, organizační zajištění finále soutěže a také jsme si vyzkoušeli pohyb na herním poli.

Věříme, že pro všechny zúčasněné byla konference včetně její odpolední části přínosem a budeme se těšit zase příští rok.

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů