Kluby robotiky a zábavné logiky ze Šablon III

V rámci další vlny Šablon III lze opět zřizovat kluby robotiky, zábavné logiky či ICT. Přemýšlíte o tom? V klubech robotiky se často potkávají děti různého věku a různých znalostí. Důležité je tedy zvolit vhodné stavebnice tak, aby tyto různé potřeby co nejlépe naplnily. AV MEDIA dlouhodobě spolupracuje se společností VEX Robotics. Věříme, že právě VEX dokáže žáky snadno provést od úplných základů algoritmizace a kódování přes jednoduché vizuální programování (podobné Scratchi) až po textové programování.

    • Pro nejmenší (již od 4 let) je určen VEX 123 – jednoduchý robot, kterého jednoduše naprogramujete pomocí tlačítek na jeho zádech. V dalším kroku je možné přejít ke kodéru – destičce, do které se vkládají jednotlivé kroky programu a bezdrátově se odešlou do robota.

  • Vstupem do světa stavebnic je VEX GO, který už umožní si postavit svého robota – zamyslet se nad tím jak má robot fungovat, zda je rameno dost dlouhé nebo jak udělat, aby robot mohl jezdit a zatáčet. Programovací aplikace s vizuálním programovacím jazykem podobným Scratchi je zdarma ke stažení ze stránek výrobce.

;

  • Dalším krokem je VEX IQ, stavebnice s nosníky z tvrdšího plastu než VEX GO, která umožní postavit větší a šikovnější roboty. Chování robota můžete naprogramovat v aplikaci (opět zdarma) opět pomocí vizuálního programovacího jazyka, ale pro pokročilé i v textovém programovacím prostředí. Pro VEX IQ vyhlašuje pravidelně výrobce soutěž a jejího českého kola se mohou účastnit i děti vašeho kroužku.

  • Největší roboty pak postavíte z VEX V5 s kovovými nosníky a silnějšími motory. Tato stavebnice je hlavně určena pro děti ze středních škol. Programování opět probíhá ve vizuálním nebo textovém programovacím jazyce. Vrcholem je pak stavebnice průmyslové robotické ruky VEX V5 Workcell, která napodobuje práci robotů na výrobních linkách továren.

 

  • A začít můžete úplně zdarma s virtuálním programovacím prostředím VEXCode VR - https://www.vexrobotics.com/vexcode-vr. Vzhled prostředí vychází z VEX GO a VEX IQ a na děti tam čekají i různá herní pole s různými úkoly. Prostředí je vhodné i pro „domácí přípravu“, třeba i v době uzavřených škol a je zdarma pro kohokoliv.

 

Samozřejmě vám pomůžeme s klubem nejen dodáním stavebnic, ale také proškolíme vaše učitele a poskytneme metodiku - náplň klubů. A to vše lze realizovat v rámci EU Šablon III.

  

Jak klub rozjet, jaké otázky si na začátku zodpovědět - to vše najdete v tomto článku Alexe Falese

 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů