Klub ředitelů - Inspirativní cesta za interaktivní výukou po českých školách

V termínu 13. - 16. října 2015 se téměř dvacítka ředitelů a ředitelek vydala s námi na inspirativní cestu po českých školách. Podívali jsme "pod pokličku" úspěšných škol, které mají bohatou praxi v oblasti interaktivní výuky a jejichž ředitelé se s námi podělili o své zkušenosti a postřehy. A že bylo čím se inspirovat...

Den první: Přírodní vědy & Interaktivně už od školky, Výuka na dálku & Bilingvní výuka, Inspired Collaboration

Naši cestu jsme zahájili v Praze, na ZŠ Tusarova, kde přenesli výuku přírodních věd do lavic žáků. PASCO umožňuje badatelský přístup k výuce, zejména když byste využili nyní nové připravené žákovské sady Sensorium. Zde je vše navíc doplněno praktickým a krásným moderním nábytkem. Digitální generaci seznamují s moderními technologiemi kontinuálně již od mateřské školky, my jsme nakoukli do přípravné třídy.

 

Jen o kousek dál, na ZŠ Strossmayerovo náměstí, jsme si vyzkoušeli výuku na dálku. Zavedli zde videokonferenční systém SMART Bridgit, aby mohli zapojit do výuky dlouhodobě nemocnou dívku. Díky moderním technologiím mohla absolvovat ročník se svou třídou, účastnit se z domova výuky, skoro jako by byla ve třídě. Nyní |Bridgit využívají např. i pro jazykovou výuku a komunikaci se zahraničními školami. Ukázku takového vstupu z anglické školy jsme si mohli prohlédnout. Děti tak prakticky procvičí cizí jazyk s rodilými mluvčími a ještě se dozví něco zajímavého z reálií...

 

Interaktivní technologie se čím dál více začínají používat i ve firemním prostředí. Pražskou část cesty jsme zakončili u nás v AV MEDIA, kde jsme připravili malou ochutnávku workshopu Inspired Collaboration.

 

 A přesun do Českých Budějovic...

 

Den druhý: Interaktivní multimediální výuka, Vzdělání 21 aneb výuka 1:1, 3D laboratoř pro výuku

Duhý den jsme si prohlédli "normální" budějovické školy: ZŠ a ZUŠ Bezdrevská a ZŠ L. Kuby. Bylo vidět, že přístup k vybavování je systematický, koncepční, a tak jsme viděli nejen plně vybavené kmenové učebny, ale i hudebny, koncertní/divadelní sál a další prostory. ZŠ L. Kuby je pilotní školou projektu Vzdělání 21 a mají tedy bohaté zkušenosti s výukou ve formátu 1:1. Kromě toho nám pan ředitel představil ještě Školní program - systém zahrnující evidenci docházky, obědů, svačinových automatů atd. Nakoukli jsme i do krásné plně vybavené školky, kde kromě interaktivní tabule SMART Board najdeme i interaktivní podlahu Smart Cube.

 

    

Odpoledne jsme se podívali do 3D laboratoře v jedné z nejmodernějších středních škol v ČR, VOŠ a SPŠ automobilní a technické. Může se pochlubit např. spoluprací se Škoda Mladá Boleslav a vybavením, které jí závidí i mnohé komerční firmy. Studenti se tak opravdu připravují na praxi, která je čeká v budoucím zaměstnání. 

 

A navečer nás čekal dlouhý přesun na Vysočinu.

 

Den třetí: Digitřída – 1:1 na 1. stupni a s tablety, I ve mně je lídr (Jak změnit klima školy)

Brzy ráno už nás čekal pan ředitel Kyncl v ZŠ a MŠ Krouna a podívali jsme se do digitálních tříd. Účastníky zaujalo také řešení pro IT bezpečnost Kernun, které zde s úspěchem používají. Nakoukli jsme i do jazykové laboratoře, kde používají systém Robotel Live, který podporuje komunikační aktivivity žáků v hodině.

 

Pak jsme se rychle přesouvali do hradce Králové, kde nás čekalo jedno z největších překvapení naší cesty: ZŠ a MŠ Pohádka, tzv. "Mandyska". Zde jsou technologie také přirozenou součástí učeben, ale to, co nás zde proimárně zajímalo, bylo klima školy. Poznali jste to hned ve vstupu. Z chování a přístupu učitelů i žáků. Škola zavedla program I ve mně je lídr od společnosti Franklin Covey a již jsou vidět první pozitivní změny. Ukázka výuky nás oslovila a zástupci školy i společnosti FC nám poté představili program a podělili se s námi o zkušenosti.

 

Navečer nás ještě paní ředitelka Kolomazníková pozvala navíc k sobě do školy v Hodkovicích nad Mohelkou, přes které jsme projížděli. Bez ohledu na pokročilý čas jsme opět prošmejdili školu od sklepa až skoro po půdu. Kmenové učebny s interaktivními tabulemi, počítačovky, digitální hnízda, LEGO Education, jazykovky, chemická laboratoř, dílny... To vše se najde v malé severočeské škole...

 

 

Den čtvrtý: iPady a výuka na 1. stupni

Závěr naší cesty patřil škole, která patří již dlouhá léta mezi naše SMART Centra interaktivní výuky. ZŠ TGM a gymnázium Česká Kamenice. Na budově druhého stupně a gymnázia nás zaujala především krásná a praktická fyikální laboratoř a Apple učebna počítačů. Ale výukovou inspiraci jsme čerpali na 1. stupni, kde nám paní učitelky předvedly výuku s iPady a různé možnosti zapojení žáků.

 

 A po závěrečném obědě už nás čekal jen návrat do Prahy a rozjezd domů. Ale tím to určiě neskončilo, všichni jsme plni dojmů a v diskusích pokračujeme dále... Díky všem za inspiraci, sdílení zkušeností, podnětné debaty a přátelskou atmosféru!

 

Fotoreportáž si můžete prohlédnout na FB stránkách Smart Board CZ . Byly to čtyři dny plné inspirace, diskusí, technologií, ale i dalších zážitků... Přidáte se příště také? 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů