Jak podpořit přípravu předškoláků nejen v současné době

Několik tipů na aktivity, které jsou dostupné na internetu, nebo je můžeme sami snadno vytvořit.

Aktivity pro učitele i rodiče. To jsou “Předškoláci bez zápisu”

Za stránkou Veselá chaloupka stojí paní učitelka 1. stupěn ZŠ Loučany, Mgr. Tereza Chaloupková ZŠ Loučany, která ale tvoří také množství aktivit pro předškoláky. Protože v aktuální situaci byla řada dětí ochuzena o “klasický” zápis do školy, připravila 30 dubnových pracovních listů, které jsou volně ke stažení jak pro učitele, tak rodiče dětí předškoláků. Jsou zaměřeny na zrakové a sluchové vnímání, grafomotoriku, matematické představy, rozvoj řeči apod. 

Staré známé Déčko a nově také ČT edu pro předškoláky

Věřím, že Déčko, televizi pro děti, nemusíme nikomu představovat. Kromě tradičním pořadů, videí, her, nebo oddělení Pro nejmenší, která kromě Kouzelné školky nabízí řadu výukových her nebo dílničku, ale přibyla také Nenudím se doma. Najdete tam spoustu inspirace, jak u dětí rozvíjet obrovské množství dovedností. Třeba vás nadchne námět na výrobu vlastního animovaného videa, nebo třeba hra Zvěřinec, kde děti pomáhají uzdravit nemocná zvířata.

Na stránkách České televize je téměř od začátku vyhlášení nouzového stavu také připraveno hned 406 videí na různá témata. Videa vybírali zkušení učitelé s odpovídající aprobací. Nechybí mezi nimi Dopravní výchova, Pohybové aktivity a nebo Poznávání České republiky. 

Říkanky nebo pohádky, třeba i na dobrou noc

Všechny děti se určitě už těší do školky. Chybí jim nejen kamarádi, ale i učitelé a asistenti. Co by jim mohlo udělat radost? Třeba namluvená pohádka a nebo říkanka, kterou se děti naučí “spolu” s paní učitelkou. Jak ale na to? Možností je hned několik. Budete potřebovat buď mobilní telefon a nebo počítač s mikrofonem (stačí i ten, co je součástí notebooku). 

Vyzkoušejte Vocaroo, aplikaci, která online na vašem počítači nahraje jakékoliv “zvuky”, uloží je v ideálním formátu mp3 a nebo je pak můžete s pomocí odkazu sdílet s dětmi a rodiči. 

A věděli jste, že na počítači s Windows máte k dispozici nástroj Hlasový záznam? Jednoduché nahrávání na počítači i bez nutnosti připojení na internet. A nahrávky ve formátu m4a pak automaticky ukládá do složky Zvukové záznamy.  

Znáte Soundcloud? 

Stránka, která je primárně určena pro distribuci a sdílení hudby, často vlastní tvorby. Na Soundcloudu lze vyhledávat podle klíčových slov - například pohádky nebo říkanky. 

Může fungovat jako úložiště vašich vlastních nahrávek. Obrovskou výhodou je, že vůbec nezáleží na formátu. Soundcloud prostě “přežvejká” jakékoliv zvuky.  Třeba těch, co jste nahráli z spomocí Vocaroo nebo Hlasových záznamů. 

Chcete jeden úžasný příklad, proč toto úložiště všelijakých “zvuků” využívat? Moc hezky aktuální situace kolem nákazy COVID19 využili v T.J. Sokol v Uherském Hradišti, kdy pro děti namluvili pohybové říkanky. My už se je učíme a doma na ně cvičíme. 

Od zvuku k videu už je to jen krůček

Jeden příklad za všechny. Inspirujte se videi Čtení pro předškoláčky v karanténě, která připravili v MŠ a ZŠ škole Na rovině v Chrudimi, kdy vybrané knížky čtou starší děti těm mladším. inspirovat se můžete třeba i cyklem 4 videí Máme doma předškoláka od vydavatelství Babyonline, ale i dalšími videi na YouTube. 

Chtěli byste si vyrobit svá vlastní? A víte, že vám k tomu bohatě stačí mobilní telefon? Takto jsou vytvořená například videa Divadla Pampeliška, sesterského dua, které se věnuje autorské tvorbě pro děti, divadlu s hudebními a interaktivními prvky a programům na podporu čtenářské gramotnosti. I my doma jsem si je velmi oblíbili a třeba pirátskou hymnu si už zpíváme všichni. (hou hou hou hou) ;)

Vaše vlastní, vytvořená videa pak můžete v budoucnu využívat třeba pro dlouhodobě nemocné děti.  Jak tedy na to? Jak nahrát mé vlastní video na YouTube? Podívejte se na skvělé video od pana učitele Milana Khase - I učitel může být Youtuber, ve kterém krok za krokem vše ukazuje a vysvětluje. Nebojte se, je to hračka! 

Hmmm, CLOUD v MŠ. A k čemu vlastně?

Co to vlastně je cloud? Jednoduše je to místo “na internetu”, na které ukládáme co potřebujeme, a můžeme se k němu dostat kdykoliv a odkudkoliv potřebujeme. A k čemu ho vlastně využívat?

Z naší školky nám naše paní učitelky posílají spoustu aktivit pro děti. Je to skvělé a jsem za ně ráda. Jen bych byla radši, kdyby byly na jednom místě, kam bych si pro ně “chodila”. Právě třeba na cloudu. Popravdě tam se dají dávat veškeré potřebné věci, třeba různé dokumenty ke stažení, tisku a podpisu (třeba žádost o ošetřovné?), informace o aktivitách ve třídě, fotografie práce dětí, a nebo zvuky - písničky, říkanky nebo prostě jen instrukce pro práci s připravenou aktivitou - a také videa pro podporu dětí v domácí péči. Stačí v cloudovém úložišti tvořit systém složek, do kterých postupně materiály ukládáme. 

A ještě je tu i ekologické hledisko - víte, že na každý dokument uložený na internetu je potřeba elektrická energie pro jeho “uchování”? A pokud budou dokumenty jen na jednom místě a nikoliv v desítce e-mailů, pak se tím dokonce i chrání naše krásná planeta. 

Proč využívat videokonferenci i v MŠ? 

Videokonference je úžasný nástroj, který v sobě propojuje zvuk, video a především aktuální a reálný prožitek. Díky videokonferenci máme možnost s dětmi komunikovat, setkávat se a podporovat pozitivní emoce, které takové setkání může vyvolat. A všichni víme, že úsměv léčí.  :) Tím, že videokonferenční systému umožňují sdílení obrazovky, můžeme tak předškolní děti podpořit na přestup na ZŠ a rodičům poskytnout metodickou podporu s pomocí různých, již v minulosti připravených aktivit, třeba těch vytvořených v programu SMART Notebook. 

Přestože to tak nevypadá, je spousta možností, jak dnešní situace využít v náš prospěch. Třeba tak, že začneme více využívat digitální nástroje pro podporu dětí, které musí setrvávat delší dobu mimo školku, nejen v domácím prostředí,  i bez vyhlášení nouzového stavu. 

Přeji vám, ať se vám s nimi daří a práce s nimi je pro vás zábavou. 

Iva Loužecká



Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů