Investice peněz z výhry

Už to bude půl roku, kdy jsme se současnou 3. B (strojaři) vyhráli cenu za networking v soutěži Správná škola. S výhrou byla spjata i finanční hotovost, za kterou jsme zaplatili autobus, který nás dovezl na dvě zajímavé akce. A já bych vám tyto akce ráda přiblížila.

Archimedův výpočet čísla PÍ

V rámci vědeckého festivalu Týden vědy na AV ČR jsme se zúčastnili přednášky pana docenta Tomáše Vejchodského právě na téma výpočtu čísla PÍ, jaký před lety použil Archimedes. Nevybrali jsme si tuto přednášku a tohoto přednášejícího náhodou. Pan Vejchodský se totiž aktivně zúčastnil už zmiňované soutěže, která byla tématem věnována právě číslu PÍ. A byla jsem velmi potěšena, když moji studenti reagovali na dotazy pana docenta. Byla to pro mě jedna z těch situací, kdy si řeknu: "Jo, moje práce má smysl."

Přednáška byla srozumitelná, doplněna mnoha zajímavostmi a její problematika byla přenesena i do dnešní počítačové doby. Velmi zajímavě vyzněl kontrast nekonečného PÍ a konečnost počítačů. Když jsem koukla na své studenty, byla jsem ráda, že nejsem jediná, kdo dává pozor.

 

 

 

Návštěva AV MEDIA

S touto společností, která je jen tak mimochodem česká a v roce 2017 bude slavit už své 25. výročí založení, naše SPŠ spolupracuje už téměř deset let. Myslím, že spolupráce je výhodná pro obě strany, protože SMART technologie, kterými se obě strany zabýváme, nás doopravdy spojují. AV MEDIA nám pomáhají s finančním zabezpečením hw i sw a my jim dáváme feedback, jak tyto technologie fungují. Několik let už jsme dokonce SMART Centrem interaktivní výuky, což je titul, který jsme získali právě od AV MEDIA a jsme na něj pyšní.

Na centrále AV MEDIA se nám dostalo nejenom příjemného přijetí, ale i skvělé přednášky o aktivitách AV MEDIA, která je opravdu rozsáhlá a zdaleka se netýká jenom interaktivity ve školách. Jenom pro příklad: znáte prostředí hlavních zpráv na TV NOVA? Tak používané obrazovky uváděla do chodu právě AV MEDIA. A vzpomenete si na SIGNAL festival? Říká vám něco pojem mapping? I toto je oblast, které se společnost věnuje. Dokonce byla zvolena i MISS technologie. A když se vás zeptám na interaktivní populárně vědecky zaměřené výstavy IQLANDIA v Liberci a VIDA v Brně? I tady byla AV MEDIA přítomna. Chcete-li se podívat na další aktivity, stačí klinout zde.

Dokonce si prohlédli zázemí společnosti a myslím, že jsme byli všichni příjemně překvapeni technickou vybaveností a celkově příjemným prostředím. Moc ráda bych poděkovala Ivance Melíškové, Káje Napravilové i Klárce Borečkové za uskutečnění a provedení po AV MEDIA.

 

Tento článek jsem nazvala "Investicí" a myslím, že to je správně zvolené slovo. Byla to investice do budování vztahu i k tak obávaným oblastem, jakým je třeba matematika, investice do ukázky toho, že i zdánlivě něco nepochopitelného se ve správném podání může stát zřejmým. Také to byla investice do ukázky české, dobře fungující společnosti a do náhledu do moderních technologií používaných nejenom ve školství. A to vše by se dalo zhodnit jednou větou: Byla to dobrá investice do našich studentů.

Mgr. Hana Ulíková

SPŠ Česká Lípa

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů