Dotkni se 20. století!

Postrádáte ucelený materiál pro výuku dějin 20. století? Chtěli byste svým žákům názorně ukázat osudy české země prostřednictvím autentických dokladů a audiovizuálních nahrávek?

 

Národní muzeum ve spolupráci s dalšími institucemi realizuje vzdělávací projekt Dotkni se 20. století! Cílem projektu je podpořit výuku českých a československých dějin 20. století na základních a středních školách. Prostřednictvím sbírkových předmětů a jejich příběhů si žáci a studenti mohou lépe přiblížit dobu nedávno minulou. Žijeme v době, kterou ovládají moderní technologie a výstavy v muzeích již netvoří pouze vitríny s popisky. Nabízíme Vám digitalizovaný obsah kulturních institucí, repliky sbírkových předmětů a online expozice. Dějin 20. století se můžete téměř dotknout.

 

Nemusíte nutně cestovat přes celou republiku, navštivte Národní památník na Vítkově z pohodlí Vaší třídy prostřednictvím našeho webového portálu www.dvacatestoleti.eu. Bude na Vás čekat kurátor Historického muzea, který Vás provede expozicí Křižovatky české a československé státnosti. Jednou z hlavních činností muzeí je sběr předmětů charakterizující danou dobu. Přibližte žákům probírané učivo prostřednictvím konkrétních ukázek. Nechte samotné předměty vyprávět nebo se staňte badateli.

Veškeré materiály jsou připravovány s návazností na RVP, proto zde také naleznete pracovní listy, metodiku a další materiály k využití médií ve výuce dějepisu a antologii zvuku a folkloru.  Průběžně pro Vás organizujeme Metodické kurzy.

Srdečně Vás zveme na další seminář Moderní technologie a interaktivní prvky ve výuce dějepisu do Moravského zemského muzea v Brně dne 6. února 2014.

Na projektu Národní muzeum spolupracuje s Asociací učitelů dějepisu, Univerzitou Karlovou v Praze, Asociací muzeí a galerií ČR. Zapojena jsou také muzea: Moravské zemské muzeum, Hornické muzeum Příbram, Masarykovo muzeum v Hodoníně a Muzeum Českého lesa v Tachově. Nedílnou součástí projektu je aktivní spolupráce s pedagogy 12 pilotních škol z celé České republiky. Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

http://www.dvacatestoleti.eu/

autor článku: Mgr. Michaela Horáková
koordinátorka projektu Dotkni se 20. století!

Historické muzeum



Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů