Další jarní sezóna SMART klubů je za námi

O úspěšnosti další sezony SMART Klubů svědčí nejen vysoká návštěvnost, ale i nadšení účastníci. Přečtěte si o SMART Klubech více.

SMART Klub neboli krajská konference o inovativních vyučovacích metodách se mezi uživateli interaktivních tabulí stala velmi oblíbenou akcí. Nasvědčuje tomu fakt, že se rok co rok setkáváme s vyšším počtem učitelů motivovaných přispět k rozvoji výuky v českém školství.

Toto setkání umožňuje účastníkům sdílet své zkušenosti a znalosti s dalšími školami či skupinami pedagogických a jiných pracovníků škol. Proto jsme pro jarní SMART Kluby upravili program a rozdělili účastníky do sekcí zaměřených podle pracovních rolí - ředitelé (vedení školy), ICT koordinátoři či učitelé.

Cílem konference je motivovat pedagogy k dalšímu rozvoji a průběžnou inspirací stále podporovat jejich profesní růst. Tipy a triky prezentované na workshopech přispívají k odbourání bariéry u začátečníků, pro pokročilé uživatele nejen interaktivních tabulí, se soustředíme na vzájemnou inspiraci, která usnadňuje domácí přípravu.

Letošní jarní sezónu jsme odstartovali začátkem března v Praze v hotelu Pyramida na konferenci zaměřené na mateřské školy. Účast na této první letošní konferenci byla hojná, dorazilo téměř 100 účastníků, kteří byli natěšení dozvědět se nové trendy v předškolním vzdělávání a inspirovat se zkušenostmi ředitelů a učitelů z ostatních mateřských škol, které získali při zapojování dětí do výchovných aktivit vedoucích k rozvoji požadovaných dovedností a ke zdárné přípravě na přechod na základní školu.

Návštěvníci měli možnost podívat se, jak probíhá práce předškolních dětí s interaktivní tabulí přímo v praxi v nedaleké Mateřské škole Jílkova. V této MŠ používají tabuli 2 – 3x týdně pro doplnění a procvičení učiva. Pro děti je to velice zábavná forma, jak současně zapojit zrakové, sluchové i pohybové vnímání, při kterém si toho víc zapamatují. Účastníci také mohli navštívit odborné přednášky a workshopy a inspirovat se rozmanitými multimédii a získat nové tipy pro didaktické hry pro nejmenší, pro tvorbu výukových i výchovných digitálních materiálů nebo nových možností při výuce základů cizích jazyků.

AleSMART klubem pro mateřské  školy to samozřejmě neskončilo. Hned za pár dní se uskutečnilo již tradiční setkání na Základní škole v Teplicích a pokračovali jsme v Liberci, Táboře, Plzni, Zlíně a celou jarní sezonu jsme zakončili v polovině května v Jaroměři.

Pro letošní rok jsme zvolili trochu jiný koncept pro všechna setkání, než byl standardem doposud. A již po pár konferencích máme na tuto změnu kladné ohlasy.

Stejně jako loni i letos byli konference zaměřeny na metodickou a didaktickou práci učitele a inovativní a interaktivní metody výuky s moderními technologiemi. V dopoledních praktických ukázkách, jak funguje vyučovací hodina, získal účastník inspiraci pro svoji výuku, v odborných workshopech zase praktickou ukázku toho, jak je možné interaktivní výuku dále rozvíjet.

Workshopy byly zaměřené na několik oblastí, na nové interaktivní učebnice, SMART nástroje pro podporu interaktivní výuky jako např. SMART dokumentová kamera, na novinky, které přináší autorský program SMART Notebook 11, na inspirace jak zapojit žáky i s jejich vlastními počítači a jaké možnosti a didaktické nástroje má k dispozici učitel v takové třídě plné počítačů - SMART Digitální třídě, na technologie pro efektivní výuku přírodních věd nebo na výuku budoucnosti, kde mohl účastník vidět praktické ukázky zapojení tabletů v interaktivní výuce. Každý si mohl vybrat, jaké téma ho aktuálně zajímalo nejvíce. SMART Kluby se tradičně nevěnují pouze problematice interaktivních tabulí. Zaměřujeme se také na inspiraci a podporu výuky a zájmu o přírodní vědy s měřícími systémy PASCO či o nové trendy z výuky jazyků nejen v rámci jazykových laboratoří Robotel.

Nově jsme do odpoledního programu zařadili soutěž o nejlepší DUM (digitální učební materiál), ve které soutěžící mohli vyhrát zajímavé a hodnotné ceny. Do soutěže měl možnost přihlásit se každý účastník konference. Prezentace pěti finalistů soutěže probíhala v den konání konference v odpoledních hodinách. Každý prezentující měl zhruba 10 minut na představení svého DUMu, jak s ním ve výuce pracuje učitel a především jak jsou zapojeni žáci. Celkového vítěze a konečné pořadí všech finalistů pak určili sami účastníci konference s pomocí digitálního hlasovacího systému SMART Response.

Velice nás potěšila zpětná vazba, kterou jsme bezprostředně po skončení akce získali v podobě odpovědí na dotazník po každé skončené akci. Z ní jsme se dozvěděli například, že nejspokojenější byli návštěvníci v Jaroměři nebo, že nejvíce se líbily workshopy představující obsah pro interaktivní výuku, doplňky jako SMART hlasovací systém nebo dokumentová kamera. Ukázky náslechových hodin si získali nejvíce příznivců na ZŠ ve Zlíně. Jsme velmi rádi, že jsme dostali velmi pozitivní odezvu na novinku SMART klubů a to soutěž o nejlepší DUM., rozhodně budeme v této aktivitě pokračovat i na podzim.    

Našim cílem na těchto setkáních bylo sdílení zkušeností škol, které dlouhodobě využívají technologie pro vzdělávání žáků a představení nových možností pro aktivní zapojení žáků ve výuce. Doufáme, že se nám tento cíl podařilo naplnit, vždyť každý 4 z 5 návštěvníků se vyjádřil, že se určitě zúčastní i dalšího SMART klubu v daném regionu.

Už teď vás můžeme na cyklus podzimních konferencí pozvat. Plán konferencí SMART klub podzim 2013 vypadá následovně:

·         09. 10. 2013        SMART Klub pro SŠ, České Budějovice

·         17. 10. 2013        SMART Klub Krouna

·         24. 10. 2013        SMART Klub Česká Kamenice

·         07. 11. 2013        SMART Klub  Brno

·         14. 11. 2013        SMART Klub Ostrava

Další termíny a odkaz na registrace najdete v některých z následujících AV Novinek, nebo sledujte portál www.veskole.cz.

Na závěr bychom chtěli poděkovat všem, kteří se na konání jednotlivých SMART Klubů podíleli. Díky patří nejen ředitelům pořádajících škol, ale také lektorům, kteří vedli odborné workshopy, učitelům a žákům, kteří připravili náslechové hodiny a v neposlední řadě také všem, kteří svou účastí přispěli k úspěchu celé jarní sezony.

 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů