Co v jedenáctce nenajdete

Nevíte, zda má smysl usilovat o novou verzi SMART Notebooku? Co tato verze přináší? Jaký nástroj by vaši práci mohl zjednodušit a přitom zefektivnit? Nebo 15 máte a chybí vám nápady, jak využít nový potenciál? 

Přináším krátký náhled vybraných nástrojů, ať už těch osvědčených z verze 14, nebo nejaktuálnějších novinek z verze 15, s krátkými tipy, kde využít nových možností. Více v přiloženém videu zde:

 

1) Štětec

je nástroj, který podobně jako pastelka nabízí další možnosti vytvářet vlastní obrázky. Díky němu si můžete vytvořit svoji galerii originálních výtvorů. Pokud nepatříte k těm, kteří si chtějí malovat, předejte štětec dětem. V každém kolektivu se najde někdo, kdo vám dokáže nakreslit to, co do výuky potřebujete. Práce se štětcem děti bude bavit, jeho stopa je po prvním tahu lehce průhledná, což umožňuje kombinovat různé barvy a obrázky pěkně stínovat. Štětec ovšem nemusí sloužit jen k malování, velice dobře vám poslouží jako zajímavý grafický prvek např. ke zdůraznění textu. Vyzkoušejte :-)

 

2) Pero textu

je úžasný pomocník pro snadné převádění psaného písma do digitální podoby. V podstatě jen píšete tímto perem na tabuli a výsledkem je vždy čitelné písmo stejné velikosti. Několika smluvenými tahy můžete pak digitální text snadno upravovat, např. škrtat, oddělovat slova, přepisovat nebo dokonce obarvovat části textu. Užijete ho třeba tam, kde chcete, aby děti škrtnutím opravovaly chyby v textu…

 

3) Zamykání v rozbalovacím menu

je obohaceno o nové funkce, které jsem si okamžitě zamilovala. Nabízí totiž nové možnosti zamykání a to „povolit vertikální posun“ a „povolit horizontální posun“, tím si můžeme nastavit posouvání objektů přesně podle svých potřeb. Jen si to představte: připravím si na pracovní ploše dvě osy jako podklad pro průběh střídavého proudu v závislosti na čase a pak jen jedním tahem mohu posouvat sinusoidou vpravo nebo vlevo a ona se pěkně posouvá jen podél časové osy…

 

4) Tvůrce cvičení

není žádnou novinkou. Již od verze SN11 umožňuje tvořit jednoduchá cvičení na třídění pojmů a to s okamžitou zpětnou vazbou. Práce s ním je velmi jednoduchá, což ho pasuje na stálice mezi nástroji ve SMART Notebooku. Jeho výhodou je, že připravené cvičení zvládnete zanimovat pouhými dvěma tahy a jedním klikem. Stačí všechny objekty, které má vybraný objekt přijmout, přetáhnout naráz do příslušného okénka a totéž zopakovat pro objekty, které tentýž objekt nemá přijmout a pak jen klik na hotovo.

 

5) Smart bloky

jsou zajímavé nástroje určené pro rychlé ověřování výsledků různých početních operací. Pracuje se s nimi rychleji než na kalkulačce, protože čísla nemusíte vyťukávat cifru po cifře, ale stačí je jednoduše spojit čarou od ruky s konkrétním blokem. Na prvním stupni jistě oceníte, že sčítat a odčítat nemusíme jen čísla, ale také obrázky, přesněji řečeno seskupené objekty. Bloky se dají zvětšovat podle potřeby a plechovkou můžeme snadno měnit jejich přednastavené barvy…

 

6) Lesson Recorder

je inovativní variantou dřívějšího nástroje „nahrávání stránky“, jeho tvůrci si od něj slibují, že bude pracovat spolehlivěji. Díky Lesson Recorder můžete nahrát vše, co se děje na pracovní ploše. Na prvním stupni je to ideální nástroj pro ukázku správného postupu při psaní písmen a číslic, jinak je užitečný všude tam, kde potřebujete použít nahrávku např. jako ukázku pracovního postupu.

 

7) Geogebra

je program, který je oblíben mnohými matematiky pro svou jednoduchost a názornost nejen v oblasti geometrie. Nyní je součástí SMART Notebooku a najdete jej v doplňcích mezi záložkami, máte tak tento nástroj vždy po ruce. Ovšem posloužit může velice snadno i těm, kteří tento program doposud neznají, protože nabízí k využití spoustu hotových cvičení od různých uživatelů. Vyhledat můžete materiály nejen podle tématu, ale také podle oblíbeného autora.

 

8) Chytré zarovnávání

Tak jsem nazvala různé nástroje v doplňcích pro úpravu uspořádání objektů na pracovní ploše. Díky nim můžeme snadno a rychle zarovnat obrázky nebo text, což ušetří spoustu práce oproti zarovnávání od ruky a zároveň výsledek bude vypadat perfektně. Tento nástroj ocení nejen ti, kterým záleží na grafické podobě vlastní prezentace, ale také ti, kteří chtějí využít zarovnání objektů k rychlé tvorbě cvičení. Např. zarovnáním textu pomocí vertikálního a horizontálního středu nám vznikne nečitelná hromádka, z které můžeme postupně text vytahovat a dále s ním pracovat (odpovídat na otázky, přiřazovat k obrázkům apod.).

 

9) Vložit rovnici

je matematický nástroj, který usnadňuje vkládání jakýchkoliv matematických výrazů. Díky němu již není problém přímo v hodině matematiky úhledně napsat nejrůznější lomené výrazy, rovnice a nerovnice, mocniny a odmocniny a další matematické pojmy, které se na plochu ukládají jako digitální objekt. Ten můžete kdykoliv editovat a znovu upravit.

 

10) Pojmové mapy

jsou novým nástrojem ve SMART Notebooku 15, který umožňuje vytvářet snadno myšlenkové mapy, tedy diagram, který znázorňuje vazby mezi různými pojmy. Žákům pomáhá lépe se zorientovat v probírané látce a zapamatovat si vztahy mezi novými a již známými pojmy. Tvořte pojmové mapy spolu s dětmi a nebojte se je použít jako zápis do sešitu.

 

11) Tvary

přináší nové funkce v rozbalovacím menu. Jsou to „zobrazit/skrýt vrcholy, vnitřní úhly a délky stran“ nebo „rozdělit tvar“. Díky těmto možnostem můžeme u většiny tvarů snadno upravit proporce podle potřeby a znázornit délky stran nebo velikosti úhlů. Některé tvary (kruh, čtverec, obdélník) můžeme rozdělit až na 12 dílů a těmi následně pohybovat, což jistě oceníte například při znázornění zlomků, anebo všude tam, kde potřebujete znázornit nějaký vztah k celku.

 

12)  LAB

neboli „Lesson Activity Builder“ je soubor vyučovacích aktivit, které zatraktivní vaši výuku. Navíc s nabízenými aktivitami můžete zapojit celý kolektiv. V momentální nabídce jsou aktivity: „super řazení“, „vykřikněte to nahlas“, „seřazení“, „otočit“, „vyplnit mezery“ a „dejte k sobě“. Všechny lze doplnit o různé herní komponenty jako je např. vytahování jmen z klobouku, losování jednotlivců pomocí kola štěstí, házení kostkou, bzučák pro volbu, kdo půjde k tabuli další nebo časovač.

Pomocí aktivity „Vykřikněte to nahlas“ můžete zapojit žákovská zařízení a od všech žáků získat příspěvky na tabuli během chviličky, podmínkou je ovšem také kvalitní wifi připojení.

 

Držte krok s technikou a uvidíte, že se vám bude pracovat čím dál lépe :-)

           

Michaela Králíková
ZŠ Litvínovská 600, Praha 9

 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů