Česká výprava na BETTu

Připravili jsme pro vás reportáž z naší návštěvy největšího evropského veletrhu v oblasti vzdělávání - BETT, který se konal již tradičně v polovině ledna v Londýně.

Naší výpravy se i letos zúčastnila desítka zástupců českých a moravských základních i středních škol, našich SMART Center
interaktivní výuky a SMART Vzorových škol. Při úvodní seznamovací prezentaci  jednotlivých škol jsme měli
možnost seznámit se nejen s konkrétními projekty, ale zejména s jejich vizí a strategií v oblasti modernizace výuky za pomoci nových technologií. Všichni zúčastnění byli příkladem dobré praxe a prezentovali možné vzdělávací trendy.

Technologické trendy pro rok 2012 jsme si prohlédli při návštěvě veletrhu. Bylo opravdu na co koukat, další inspirace, jak ještě více zapojit žáky a individualizovat a personalizovat přístup k výuce.

Poslední den našeho pobytu jsme se vypravili na návštěvu místní školy. Londýnská St. Matthew Academy  je nová škola, která byla založena se záměrem zlepšit podmínky vzdělávání v problematické čtvrti. A jsou úspěšní – ve srovnávacích testech dosáhli výrazného zlepšení. Škola je samozřejmě plně vybavena moderními technologiemi. Navíc zde však již pochopili, že pro dnešní děti jsou technologie samozřejmou součástí života a ta neučí informatiku jako takovou, ale prostě pro všechny předměty využívají počítače a interaktivní tabule ve výuce, jako prostředky, nástroje pro práci. Co není u nás příliš obvyklé, škola má také nahrávací studio, filmové studio a střižnu i sály pro dramatickou výchovu. Důležitá je v této škole též složka výchovná – např. v každé třídě stanovena pravidla chování, přítomen asistent, po chodbách obrazy s citáty a duchovními pojmy (např. „integrita“), kaple, podporuje skauting aj. formy výchovné práce… Prostě zajímavé srovnání a pohled „pod pokličku, jak to vypadá jinde“.

„Nebyl zde letos žádný revoluční objev, který by obrátil směr školy na jinou stranu, ale to je na druhou stranu dobře. Asi bych to přirovnal k zasazení dalších dílků do skládačky. Je to jak mít vizi – jasnou představu konkrétního obrazu a pomalu tento obraz skládáte z malých puzzlíků. Letos jsem v Londýně do této skládačky vložil další pár dílků, ale ne nevýznamných. Bylo to jak na výstavišti, tak na návštěvě školy, ale i ve výměně názorů a zkušeností s kolegy z jiných škol,“ shrnul zážitky Mgr. Miloš Hubatka, ředitel ZŠ JUDr. Mareše ve Znojmě.

Technologie, interaktivita, multimédia, tablety, chytré telefony… Jak to promítneme do našich škol? Účastníci výpravy už
přemýšlí, možností je mnoho. Výstižně ale to podstatné shrnula do jednoduché věty Jana Cipínová, ředitelka Gymnázia v Českém Krumlově: „Důležitým momentem v našich úvahách však musí zůstat: NEPŘEDNÁŠÍME, VYUČUJEME.“

BETT_Sennheiser_TourGuide

Osvědčilo se nám: pro letošní komentovanou prohlídku jsme využili systém Sennheiser Tour Guide, díky kterému všichni dobře slyšeli komentář i v hlučném prostředí výstavy.

 

Nejdéle jsme se zdrželi na stánku SMART Technologies, kde jsem museli všechny novinky hned vyzkoušet. Během letoška se tedy i v našich školách můžeme těšit na více interaktivity s více dotyky (u SMART Boardu řady 400 nově 2 dotyky a u řady 800 dokonce mohou pracovat až 4 děti), ale především na novou verzi SW a mnohé další. Věnujeme tomu proto samostatný článek.



 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů