BETT oslavil 30. narozeniny

Největší evropský veletrh BETT umožnil tisícům návštěvníků seznámit se s nejnovějšími technologickými trendy a učebními postupy. Na výstavišti bylo možné shlédnout vše od prezentací elektronických knih až po komplexní řešení pro školy, které spojoval aktuální trend sdílení a spolupráce pomocí internetu, sociálních médií a cloudu.

Naší první zastávkou byly samozřejmě stánky SMART Technologies. Množné číslo je namístě, protože v prvním stánku SMART prezentoval svá nejnovější řešení a každý návštěvník si je samozřejmě mohl vyzkoušet. Na druhém stánku tvůrci prezentovali nejnovější produkt SMART Amp, což je revoluční řešení pro spolupráci v rámci třídy i celé školy. Během setkání poradců pro vzdělávání jsme měli jedinečnou příležitost vidět ukázky práce lektorky Laury Mawer, která jej testovala ve své škole Thomas Tallis School. Bylo skvělé vidět, že vynikající produkt v rukách zapáleného a zkušeného učitele přináší do výuky zcela nové možnosti. SMART Technologies představili i své řešení SMART Collaborative Classroom v galerii výstaviště, kde mohli návštěvníci navštívit prezentace mezinárodních SEE (SMART Exemplary Educator) a hovořit se zaměstnanci SMART Technologies

   

Na výstavišti byl přednáškový sál „The Arena“, kde vystupovali nejvýraznější osobnosti britského, ale i světového školství. Největší hvězdou byl Sir Ranulph Fiennes, který hovořil o své celoživotní kariéře, ale za zmínku jistě stojí přednáška Tima Rylandse, který hovořil o zapojování žáků a zvyšování jejich motivace pomocí webových nástrojů.

Cloudové řešení a sdílení bylo všeobecným motivem většiny vystavovatelů. Firma Robotel představila své řešení SmartClass Student Air, které velmi efektivně zapojuje do práce s jazykovou laboratoří žákovská zařízení. Jazyková laboratoř tak dostává nový rozměr a může fungovat kdekoli ve škole.

      

Nechyběly ani praktické ukázky experimentů a výuky. Jedním z nejzajímavějších byl určitě stánek Pasco. Bylo příjemné vidět, kolik lidí má aktivní zájem o přírodní vědy a jak moderním a poutavým způsobem lze tyto předměty prezentovat.

Navštívit a aktivně se seznámit se všemi stánky na výstavě není v silách jednoho člověka. Ale bylo snadné vidět, že trend vzdělávání nyní směřuje „do oblaků“, aby učitelé a žáci společně sdíleli zdroje a společně na nich pracovali. To samozřejmě přináší nové a úžasné možnosti proměny učitelské práce. Pevně věřím, že i čeští učitelé se touto cestou vydají a budou v tomto trendu patřit mezi průkopníky.

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů