10 DŮVODŮ PROČ vyzkoušet Google aplikace pro vzdělávání

Společnost Google nabízí zdarma aplikace pro vzdělávání a dává k dispozici nástroje pro komunikaci a sdílení informací a dat, od e-mailové adresy, cloudového úložiště, až po spolupráci a výuku v reálném čase. 

1.      Milióny uživatelů po celém světě

Google aplikace jsou uživatelsky tak jednoduché, že staly rázem oblíbeným nástrojem uživatelů,, a také učitelů celého světa. Jedním z důvodů oblíbenosti je také fakt, že jsou nabízeny zcela zdarma.

2.      Přístup kdykoliv a kdekoliv

Všechny sdílené materiály jsou bez nutnosti stahovat speciální software dostupné opravdu odkudkoliv a kdykoliv. Přístup mají žáci i učitelé nejen ze školy, z počítačové nebo odborné učebny,  ale také při terénním cvičení nebo samozřejmě z domova. Stačí mít k dispozici připojení na internet.

3.      Volnost výběru osobního zařízení

S Google aplikacemi je snadné využít jakýkoliv počítač, tablet nebo mobilní telefon. Nezáleží na operačním systému nebo platformě, na které „běží“. Umožněte žákům pracovat s vlastními zařízeními přinesenými z domu! Kromě Google aplikací lze využívat jiné osvědčené nástroje pro zapojení těchto nástrojů pro vlastní vzdělávání a učinit výuku pro žáky atraktivnější. Škole se navíc snižují výdaje na informační technologie.

4.      SMART Amp = intenzivní spolupráce žáků

Od chvíle, kdy se mobilní telefony staly oblíbené hledali nejen učitelé, ale také nadnárodní společnosti cesty, jak je využívat ve vzdělávání. Společnou cestou se také vydaly Google a SMART Technologies a společně připravili cloudový program SMART Amp. Nejde však pouze o sdílení obrazovky na mobilní zařízení žáků, ale o společnou práci při řešení příkladu, na úpravě projektu, tvorbě myšlenkových map aj. v reálném čase. Žáci snadno sdílí  obsah z internetu, elektronických učebnic, nebo hotových materiálů vytvořených jak jinak než v  autorském programu SMART Notebook. Přístup do třídy je s pomocí Google ID a pro sdílení celých dokumentů v rámci celé třídy, malých skupin nebo individuálně s konkrétním žákem využívá cloudového úložiště Google Drive.

Více o SMART Amp v některém z dalších článků na Veškole.cz.

5.      Bezpečné cloudové úložiště pro sdílení čehokoli

Disk Google, nebo také Google Drive, nabízí až 30 GB prostoru pro každého uživatele a je dostupný z jakéhokoliv osobního zařízení. Bezpečně uchovává veškerá data a aktuální verze dokumentů online, které je snadné sdílet s jednotlivcem nebo celým týmem spolupracujících žáků nebo učitelů. S pomocí výkonné vyhledávací funkce rychle najdete hledané soubory i informace a máte k dispozici okamžitý náhled přes 20 typů souborů včetně videí přímo ve webovém prohlížeč. Na Google Disk se také ukládají připravené Dokumenty Google.

6.      Spolupráce a výuka v reálném čase

Na webovém dokumentu, tabulce, kresbě nebo prezentaci zároveň pracuje a upravuje hned několik žáků nebo učitelů zároveň, přičemž všichni mají k dispozici nejnovější verzi. To umožňuje aplikace Dokumenty Google a učitelům nabízí rychlé stahování, otevírání a úpravu různých souborů a dalších věcí s intuitivní funkcí přidávání komentářů, která nabízí ideální zpětnou vazbu od vyučujících nebo kolegů či mentorů. Vše, tedy přístup i úpravy, to vše on-line.

7.      Soukromé i veřejné Google Skupiny

S jejich pomocí pedagog nebo student vytváří a spravuje soukromou „výukovou“ nebo diskuzní skupinu, která může být uzavřené malé skupince, nebo být přístupná všem, co mají zájem se do skupiny přidat. V rámci skupiny lze sdílet jakékoliv dokumenty a určitou formou zastupuje známé e-learningové prostředí. Přístup do skupiny je přes e-mail nebo webové rozhraní a všichni účastníci mají neustále čerstvé informace a aktivitách ve skupině.  

8.      G-mail není jen tak obyčejný e-mail

Gmail, kromě klasické e-mailové schránky podporuje také textový, hlasový i videochat. Umožňuje učiteli rychlou komunikaci, například s dlouhodobě nemocným žákem nejen zadáváním úkolů a cvičení „korespondenční cestou“, ale také přímé konzultace s potřebnou interakcí. Gmail je propojen se sdíleným kalendářem a pedagogickému kolektivu usnadňuje plánování metodických schůzek, porad nebo společenských akcí školy zveřejněných na webu (ty lze také tvořit s pomocí nástrojů Google – Weby Google), nebo on-line „rezervaci“ odborných učeben.

9.      Google sociální sítě a další nástroje pro výuku

Dnes asi největším konkurentem Facebooku nebo Twitteru je Google+, obdoba internetové sociální sítě. Umožňuje přidávat kontakty, chat i videochat, vyhledávání podle témat nebo diskuzních skupin, nebo doporučování obsahu +1  = „lajkování“, které má také vliv na vyhledávání Google. Věřím, že se stává alternativou žáky oblíbeného Facebooku, a je podobně jako výše uvedené ve světě velmi oblíbená. Čím dál více oblíbeným nástrojem je Blogger, který umožňuje tvorbu vlastních blogů – od osobních deníčků po oficiální zpravodajství firem i sdělovacích prostředků. Samozřejmě nemůžu zapomenout na YouTube - nejoblíbenější místo pro ukládání a sdílení videa, nebo Picasa pro fotografie.  Ano, tyto nástroje jsou oblíbené především u žáků, ale právě proto by je měl využívat ve své výuce také pedagog.

10.  Videokonference s Hangouts

Posledním dnes uvedeným důvodem jsou videokonference Hangouts. Dnešní celý svět komunikuje především pomocí videa, a proto se obecně videokonference stala důležitým nástrojem pro sdělování informací na dálku. Šetří finance i čas a také ve vzdělávání získává své příznivce. Hangouts nabízí skupinové videohovory a konverzace malých skupin. Je tak snadné pozvat do třídy známé osobnosti, odborníky v probíraném tématu, nebo žáky z partnerské školy v zahraničí.   

Tato jedinečná neustále se prolínající Google platforma rozhodně patří k nejoblíbenějším doslova po celém světě. Máte-li zájem dozvědět se více, je možné navštívit některé inspirativní semináře, například workshopy v rámci konferencí SMART Klub. Semináře Google pro učitele a studenty VŠ nabízí Institut pro další vzdělávání, kteří také pomohou s implementací Google Apps ve Vaší škole. 

 

Máte i vy více nápadů, a důvodů, proč Google Apps využívat ve výuce? Podělte se o ně také s námi! Využijte komentářů pod tímto článkem.

 

Zdroje informací:

Google Apps pro vzdělávání. [online]. 2012 [cit. 2014-05-30]. Dostupné z:http://www.google.cz/apps/intl/cs/edu/index.html

Implementace Google Apps. Institut pro další vzdělávání. [online]. 2012 [cit. 2014-06-02]. Dostupné z:http://idv.cz/sluzby-pro-rozvoj-skoly/87-idv-institut-pro-dalsi-vzdelavani/214-implementace-google-apps.html

SMART Amp collaborative learning software. [online]. 2012 [cit. 2014-06-04]. Dostupné z: http://smarttech.com/Solutions/Education+Solutions/Products+for+education/Software/SMART+amp

 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů