10 DŮVODŮ PROČ mít právě SMART Board

V dalším díle seriálu 10 DŮVODŮ PROČ se zaměříme na výhody interaktivní tabule SMART Board a potažmo také na autorský program SMART Notebook, které jsou jednou z nejrozšířenějších vzdělávacích technologií nejen u nás, ale v celém světě. V článku na vás čeká 10 názorů a myšlenek, proč mít pro vaši výuku právě interaktivní tabuli SMART Board.

1.      Nejoblíbenější interaktivní tabule na světě

Dotykový SMART Board je na světě už 22 let a pracují s ním nejen učitelé a žáci opravdu po celém světě, ale hojně je využíván pro spolupráci a porady také v moderních firmách a institucích. Jedním z důvodů je jednoduché ovládání a práce na tabuli. Prstem posouvám, měním tvar nebo otáčím, perem píšu, houbou mažu. Tím hlavním důvodem je vlastní „pracovní prostředí".

2.      SMART Notebook - mozek i srdce jedinečné platformy

Tento autorský program je tak intuitivní, že se jej snadno naučí ovládat malé děti. Jeho největší silou je možnost tvořit vlastní digitální učební materiály přizpůsobené stylu učení a potřebám mým i mých žáků. Přidáním nástrojů SMART Response tvoříte testy a kvízy pro rychlé zhodnocení vaší výuky. K dispozici jsou nástroje pro názornější výuku matematiky SMART Notebook Math Tools. Připojením SMART dokumentové kamery ovládané také přímo z programu vkládáte vlastní obrázky nebo snímky z mikroskopu a navíc umožňuje práci s 3D objekty. SMART Notebook je opravdovým srdcem i mozkem této jedinečné technologie.

3.      První fáze zapojení technologie

Technologie se do školního prostředí dostávají v posledních letech velkou měrou, a přesto ze zkušeností lektora vím, že mnoho učitelů s nimi má stále velké problémy. Interaktivní tabule SMART Board se jednoduše ovládá a může pomoci učitelům v tzv. první fázi zapojení technologií ve výuce. Je přirozené, že učitelé využívají připravený obsah různých nakladatelství nebo digitální učební materiály vytvořené jinými pedagogickými kolegy, které jsou ke stažení třeba právě zde, na portále Veškole.cz. Tato fáze je důležitá především proto, že přirozeně navazuje na klasickou frontální výuku. Bez ní je adaptace a efektivní využití technologií v dalších fázích náročnější a mnohdy nemožná. 

4.      Přirozené prostředí žáků

Dotykové technologie dnešní děti obklopují v jejich životě doslova na každém kroku. Již děti předškolního věku naprosto přirozeně ovládají s interaktivní tabulí SMART Board, již v 1. třídě základní školy pracují s hlasovátky nebo SMART dokumentovou kamerou a žáci 4. ročníku bez problémů tvoří interaktivní cvičení pro své spolužáky. Autorský program SMART Notebook je tak intuitivní, že děti brzy pochopí jeho výhody.

5.      Dobře zvolená aktivita motivuje

Díky dobře zvoleným aktivitám na interaktivní tabuli SMART Board jsou děti aktivně zapojeni a stávají se součástí výuky. SMART Board učitelům umožňuje učit různými styly výuky a žáci jsou více motivováni se vzdělávat. Nechte žáky přemýšlet, diskutovat a informace vyhledávat na vlastních zařízeních a s pomocí Extreme Collaboration je sdílet s celou třídou.

6.      „Velký dotykový tablet na zdi“

Interaktivní tabule nabízí velkou zobrazovací plochu, na kterou vidí celá třída a umožňuje všem přehledně zobrazovat potřebné informace. Je ji snadné dotykem ovládat a snadno a rychle měnit výukový obsah. Na tabuli lze nejen zobrazovat obrazovky zařízení v rukou žáků, jejich notebooků, netbooků nebo tabletů, ale je možné je v případě potřeby ovládat a například individuálně pomoci konkrétnímu žákovi.  

7.      SMART Board jde s dobou

SMART Technologies neustále přichází s modernějšími typy jako je M600 - nová verze interaktivní tabule SMART Board řady 600, které se jen v ČR prodalo přes 10 tisíc. Pokročilé technologie podporují více dotyků pro současnou práci žáků nebo gesta oblíbená v éře tabletů a chytrých telefonů. Pozadu není ani autorský program SMART Notebook, který již na jaře přijde s novou verzí SMART Notebook 2014, jehož pevnou součástí budou doplněk Extreme Collaboration, on-line hlasování SMART Response VE, Math Tools a u učitelů matematiky oblíbená GeoGebra, dále nástroje pro práci s 3D a v neposlední řadě nová verze digitálního inkoustu SMART Ink. SMART Board ve spojení s videokonferencí SMART Bridgit umožňuje také zapojení dlouhodobě nemocných žáků nebo společnou výuku žáků partnerských škol.

8.      Největší komunita na světě

Jak jsme již zmínili, je SMART Board nejrozšířenější interaktivní tabulí na světě. Pracují s ní desetitisíce učitelů a na domovském portále SMART Exchange sdílí své digitální učební materiály. Sami učitelé, mezi nimi také SMART Exemplary Educators, jsou hnacím motorem pro neustále vylepšování, a právě jim patří obrovský dík, že právě tyto technologie pomáhají měnit styl tradiční výuky tak, aby více odpovídala novým potřebám a výzvám, se kterými se žáci budou v budoucnu setkávat.  

9.      Nejrozsáhlejší nabídky a možnosti rozvoje

Jedině interaktivní tabule SMART Board Vám nabízí největší nabídku školení pro práci s programem SMART Notebook, ale dalšími rozvojovými kurzy na zapojení hlasovátek, ucelené digitální třídy s programe SMART Sync, umožňující například sledování a ovládání žákovských počítačů. Vyzkoušet můžete moderní formy vzdělávání s pomocí videí a webinářů, nebo sdílet praktické zkušenosti na seminářích a konferencích nejen v České republice.   

10.  Více tabulí v jedné třídě? Proč ne!

Metoda spolupráce v malých skupinách ve výuce nebo během projektů je již běžná.  Představte si ale, že ve třídě nemáte pouze jednu tabuli, ale hned několik, na kterých žáci společně řeší zadaný úkol, odpovídají na otázky, nebo sami vytváří vlastní obsah v rámci projektu. Zdá se vám to jako úplné science fiction? A přece se tento způsob výuky, Classroom Collaboration, zkouší již v několika školách po celém světě. K nim patří také Ashram College v Alphen ann den Rijn v Nizozemí, která patří mezi SMART Vzorové školy (SMART Showcase School). Inspirujte se malou ukázkou v tomto videu, protože taková je výuka budoucnosti. 

Máte více nápadů, proč mít právě SMART Board ve své třídě?

Podělte se o ně také s ostatními! Využijte komentářů. 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů