10 DŮVODŮ PROČ jít na školení

Nový seriál, který Vám každý měsíc přinese 10 názorů, myšlenek a námětů na dané téma týkající se vzdělávání v českých školách a jak jinak, než s pomocí moderních technologií využitých ve výuce. První díl tohoto seriálu vám v návaznosti na akci V lednu a únoru školíme zdarma přináší 10 důvodů proč jít na školení.

1.      Neučte se „to“ sami.

Přirozenými styly učení člověka jsou buď nechat si ukázat a následně vyzkoušet po vlastní ose, nebo zkoušet styl pokus - omyl. Který z těchto stylů je však efektivnější? Na kvalitně připraveném školení se vám věnuje odborný lektor, který má praktické zkušenosti v daném oboru.

2.      Krok za krokem k pochopení

Aby bylo školení pochopitelné a v dostatečném tempu, je potřeba, aby se vše vysvětlovalo krok za krokem do sebemenších detailů.

V procesu učení je třeba jít od začátku, nikoliv od prostředka či konce. Proto pokud se nabízí několik úrovní školení, začněte vždy od začátku! A proč?  Protože přes mnohé zkušenosti můžete záhy zjistit, že jste opravdu začátečník. V opačném případě platí staré známé pravidlo „opakování matka moudrosti“.  V tuto chvíli mě napadá snad jen jedno rčení mého známého: „I kdybych se naučil jen jednu novou věc nebo myšlenku, je to pro mě užitečně strávený den.“

3.      Výukové aktivity versus návod na ovládání programu

Základem dobrého školení je, aby účastník odcházel obohacen především o dovednosti, nikoliv jen znalosti.  Kvalitně připravené školení by vždy mělo být postavené na zkušenostech z praxe a zaměřené na budoucí využití (alespoň) většiny účastníků.

Popravdě k čemu je dobré znát všechny nástroje, které daný program nabízí a nepřijít na jediný dobrý důvod, proč tyto nástroje a další možnosti nastavení využít? 

4.      Výukové materiály kurzem vedou i vybízí k vlastní představivosti

Jistě jste již zažili semináře, kde Vám jako výukový podklad sloužila vytištěná prezentace lektora. Je to však to, co očekáváte od kvalitního školení? Učebnice, cvičebnice nebo pracovní listy by měly vést při tvorbě praktické aktivity nebo vybízet k samostatnému myšlení a představivosti.  Takový materiál by měl být více průvodcem než obyčejným návodem. Měl by vést a motivovat než přednášet a diktovat. Instruktážní a inspirativní video je užitečnou nadstavbou pro všechny, kteří neustále hledají novou inspiraci.

5.      Praktické rady a inspirace

Školení vám dává příležitost získat praktické rady z vlastních zkušeností konkrétního lektora, případně i od dalších účastníků školení. Navíc většina autorských programů umožňuje díky svým nástrojům a funkcím tvořit tak trochu „stejné“ aktivity. Pravou hodnotu těmto programům přináší individualita každého z nás. Drobná obměna, využití zcela jinak nebo při jiných příležitostech je inspirace, kterou zaručeně na školeních najdete.

6.      Portfolio pro zaměstnavatele

Na závěr akreditovaného školení získáte osvědčení o účasti. V některých případech až po odevzdání domácí úkolu, který má vždy jediný cíl - co nejdříve po konání školení vyzkoušet v praxi to, co jsme se naučili. Velmi doporučuji si všechna osvědčení sbírat do osobního portfolia. Doba je nestálá a nikdy nevíte kdy se budete novému zaměstnavateli prokazovat, v jakých oblastech jste se v minulosti vzdělávali.

7.      Využívejte akcí, slev nebo poukazů …

Rozumný dodavatel technologie nabízí zároveň školení, podle míry využitelnosti i několika úrovní. Školení má svoji hodnotu a pokud máte možnost využít nějaké akční nabídky, směle do toho! Ušetřené finance můžete zpětně investovat do dalších nezbytných maličkostí.

8.      Školte se moderními způsoby

Díky internetu se tradiční školení s lektorem v konkrétním místě začíná nahrazovat moderní cestou online seminářů. Jejich největší výhodou je možnost zúčastnit se předmětově nebo tematicky vám blízkých školení a také nemusíte nikam cestovat. Ne nadarmo se říká, že internet dneska řídí dění světa.  

9.      Nové kontakty, které pomáhají

Moderní technologie nás obklopují doslova na každém kroku. Jejich využití nám přináší mnoho příležitostí a také se setkáváme s některými překážkami. Proč vše dělat sami, když se můžete na někoho obrátit? V těchto chvílích se právě hodí nové kontakty na někoho, kdo se potýká s podobnými problémy.

10.      Člověk se učí celý život

Každý se neustále něčemu novému učí, protože pro život nám nestačí vědomosti, ale potřeba jsou také dovednosti a zkušenosti. Některé profese mají přímo morální povinnost se neustále vzdělávat  a tak zvaně držet krok z dobou.

Položte si sami otázku, zda i vy se neustále vzděláváte a reagujete na změny ve vašem okolí.

 

Líbil se Vám tento článek? Máte také vy další důvody, proč jít na školení?

Podělte se s námi a využijte komentářů níže.

 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů