Zábavné opakování vám přinese kolo štěstí

Příprava aktivit je s příchodem nástroje SMART LAB, který je součástí SMART Notebooku od verze 16, hračka. Přínosem je i větší výběr prostředí jednotlivých aktivit, větší písmo a celkově uživatelsky jednoduché rozhraní. My si zatím nejvíce vyhráli s doplňováním slov do textu, kvízem s příšerkami (ten jednoznačně v oblibě vede) a kolem štěstí, jak nazýváme aktivitu Zábavná show (Gameshow).

Aktivita kolo štěstí umožňuje zadat až deset otázek, které mohou být typu PRAVDA / NEPRAVDA nebo výběr z více možností. Při zadávání je jedno, zda vyberete typ otázky hned, nebo až po jejím zadání. I v průběhu to jde změnit. Příprava deseti otázek mi průměrně zabere od dvou do pěti minut podle náročnosti. To samo o sobě je přínosem, ale já vám dnes chci především sdělit, že ještě lepší je přenechat aktivitu na samotných žácích. 

Zábavná show - kvíz se třídou

Ti si mohou jednak SMART Notebook vyzkoušet zdarma, což dává jistý prostor i pro domácí přípravu, ale my jsme prostě využili volného okénka, jaké se občas vyskytne, a připravili jsme aktivitu pro zbytek třídy s žáky, kteří se neúčastnili Lyžařských dnů.

Žáci si nejprve připravili seznam otázek a pak se postupně vystřídali u dvou počítačů, kde máme licenci na SMART Notebook 16.2. Díky vhodné organizaci práce jsme měli během jedné hodiny hotových šest kvízů s příšerkami nebo kolem štěstí. A věřte, že při dalších hodinách jsme si s nimi užili dost legrace. Samozřejmě jsme je nejdřív ověřili sami na sobě, ale navíc dobře posloužily jako opakování učiva, zvláště po návratu do lavic z lyžování. Naším záměrem přeci je, že žák připravuje aktivity a učitelé si s nimi pak jen hrají :-) . U nás si kolo štěstí nejčastěji hrajeme jako souboj chlapců a dívek, přičemž vybraní odvážlivci jdou točit a ostatní jim nesmí radit. Otázky čteme nahlas a rozvíjíme tak i jiné kompetence, nehledě na to, že učitel má čas sledovat, zda si učivo opakují všichni.

Žáci při aktivitě Zábavná show

Ve výuce také často propojujeme dvě oblíbené aktivity, Zábavnou show a Příšerkový kvíz. Nejprve pracujeme společně celá třída, jak je popsáno výše a během aktivity „kolo štěstí“ si projdeme témata, která jsme si měli zopakovat. Druhé opakování pak probíhá „v kvízu s příšerkami“, když během soutěže se snaží jeden tým porazit ostatní, ale opět je za celou hrou skryt hlavní účel – dvakrát si zopakovat jedno téma.

Žáci při kvízu s příšerkami

Nový SMART Notebook se prostě vydařil a aktivity z LABu vřele doporučujeme.

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů