Vzdělávání na dálku - projekt pro dlouhodobě nemocné děti

Na základních školách Prahy 7 pomáhají moderní technologie při výuce žáků, kteří se nemohou z jakéhokoliv důvodu účastnit běžné výuky. Tito žáci se mohou snadno a plnohodnotně zapojit do vyučování na dálku, stejně tak jako mohou partnerské školy diskutovat s vrstevníky, i když je budou dělit stovky kilometrů.

Městská část Praha 7 a společnost AV MEDIA, a.s. slavnostně představily na základní škole Strossmayerovo náměstí nový projekt Vzdělávání na dálku. Pilotní fáze projektu se rozběhla již v únoru a potrvá do konce tohoto školního roku. Na začátku byla potřeba městské části, která hledala možnost zapojení dlouhodobě nemocných žáků a žáků v domácím vzdělávání.

Společnost AV MEDIA navrhla pro tento případ řešení postavené na softwaru SMART Bridgit, kanadské firmy SMART Technologies. Koncept SMART Bridgit Classroom není úplnou novinkou a v zahraničí byl již úspěšně odzkoušen. K aplikaci v českém školství dochází však až nyní.

Výhody softwaru SMART Bridgit

V rámci SMART Bridgit Classroom mohou sdílet stejný obsah výuky žáci v učebně, kteří ho vidí na interaktivní tabuli, tak i žáci doma. Žák u svého domácího počítače reaguje například na vyvolání úplně stejně jako by seděl s ostatními žáky ve třídě. Má možnost do třídy vidět a naopak, učitel a žáci vidí svého spolužáka.

Hlavní výhodou pro žáky je, že tento „systém umí automaticky vygenerovat pozvánku formou e-mailu, takže pouhým přijetím pozvánky od učitele konference jednoduše začne bez nutnosti instalace jakéhokoliv dalšího softwaru.

První zkušenosti podle zástupce starosty Bc. Daniela Štěpána

…by technologie měla pomáhat především dětem dlouhodobě nemocným nebo dětem, kteří pobývají delší dobu s rodiči v zahraničí. Těch jen u nás v Praze 7 každý rok něco okolo stovky. Díky tomuto řešení získají děti možnost zapojit se do výuky. Jejich občasné vstupy do vyučování jim navíc mohou významně pomoci i v reintegraci do kolektivu a pro zbytek třídy to bude významný stimul pro pochopení, že ne všichni mají stejné podmínky.“

Po prvních zkušenostech si systém pochvalují i samotní učitelé.

 „Už nyní se nám podařilo u jedné dlouhodobě nemocné žákyně uzavřít její klasifikaci ve třech předmětech. Věděli jsme, že se hodně snaží splnit si svůj sen a jít dále studovat. Díky tomuto systému mohla dokončit pololetí a hlásit se na střední školu.“ říká zástupce ředitele ZŠ Strossmayerovo náměstí, Mgr. Martin Provazník.

Možnost spolupráce i se školami v zahraničí

Projekt vzdělávání na dálku najde pravděpodobně uplatnění i jinde než při výuce dlouhodobě nemocných. Samotní učitelé přicházejí s dalšími nápady na jeho využití jako například navazování a rozvoj spolupráce s partnerskými školami, zefektivnění výuky cizích jazyků nebo sdílení zkušeností a dobré praxe mezi pedagogy.

Informace o projektu:

Cílem projektu Vzdělávání na dálku je v praxi ověřit možnosti zapojení moderních komunikačních technologií do výuky na základních školách. Snahou MČ Praha 7 je umožnit plnohodnotné zapojení do výuky všem žákům bez rozdílu, například dlouhodobě nemocným nebo neschopným docházet do kmenové třídy. Vzdělávání na dálku navíc usnadňuje vzájemnou inspiraci zapojených škol, sdílení zkušeností a setkávání se, což obohacuje každodenní výuku.

    

A kde všude se o tomto projektu mluvilo psalo?

ČT 1 Události – 11.4. – 42:33 http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1097181328-udalosti/214411000100411

TV Barrandov – 20:35 http://www.barrandov.tv/video/21174-nase-zpravy-28-3-2014

Český rozhlas ke stažení zde

Pražské noviny http://www.prazskenovinky.cz/zpravy/regiony/vzdelavani-na-dalku-projekt-pro-dlouhodobe-nemocne-deti/

5+2 http://praha.5plus2.cz/prvni-online-student-05b-/prahar.aspx?c=A140327_104546_ppd-prahar_p2vja

iDnes.cz http://praha.idnes.cz/prvni-online-student-05b-/praha-zpravy.aspx?c=A140327_130307_praha-zpravy_jan

Jaknaskoly.cz http://www.jaknaskoly.cz/clanky-3/nasim-cilem-je-kvalitni-vzdelani/materialne-technicke-zabezpeceni-vyuky/item/2012-praha-7-spustila-projekt-ktery-jako-prvni-v-cr-umoznuje-on-line-vyuku-v-zakladnich-skolach

Patriot http://www.prazskypatriot.cz/startuje-vzdelavani-na-dalku-projekt-pro-dlouhodobe-nemocne-deti/

 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů