Výuka na SMART Boardu v mimoškolském zařízení Chomutov

Na jaře letošního roku jsem se na školení v Praze setkala s Bc. Romanou Kolářovou a Sandrou Nedělkovou DiS., které za sebevzděláním přijely ze severočeského Chomutova, konkrétně z Centra pro osoby se zdravotním postižením Písečná a z Domova pro seniory Písečná. Nutkavá myšlenka zjistit, jak se SMART Boardem probíhá výuka na jejich domácí půdě, nás přivedla k dohodě o mé návštěvě a náslechu. Po pravdě, nijak nezastírám a otevřeně přiznávám, že jsem vůbec nevěděla, jaký průběh mám očekávat.


V hlavních rysech byla výuka upravena podle mě, ale výsledný kabátek „střižený na míru“ byl samozřejmě primárně cílený na skupinu Osob se zdravotním postižením, která byla v rámci edukačních potřeb spojena se skupinou Senioři, přestože standardně obě skupiny pracují odděleně.

Paní Kolářová před mou návštěvou avizovala, že jejich studenti jsou snaživí a ukáznění. Byla jsem příjemně překvapena milým prostředím a velmi přátelskou pracovní atmosférou, která, provázena neutuchajícím entuziasmem, přetrvala nejen po celou dobu výuky.

Při práci na interaktivní tabuli SMART Board vládlo neuvěřitelné pracovní nadšení. Klienti se vzdělávali vlastním tempem, po vyvolání jednotlivě přistupovali nebo přijížděli k tabuli, kde s příkladnou péčí o jim svěřené úkoly odevzdali vždy maximum. I když pracovali samostatně, občas byla potřebná pomoc druhých, kteří zcela nesobecky vždy ochotně pomohli. Jeden na druhého vůbec nepospíchal, nikdo se ostatním nijak neposmíval, nikdo nevhodným povykováním nevyrušoval.

Postupným plněním vytyčených úkolů stoupalo zdravé sebevědomí a přirozené nadšení pro věc, kde bylo vidět, jak je tato práce baví. Učí se formou hry. Využívají přípravy vytvořené v programu SMART Notebook, Terasoft a aplikace z webových stránek.

Při práci na dotykové tabuli SMART Board klienti procvičují motoriku, smyslové funkce, trénují paměť, rozvíjejí fantazii, získávají nové informace a podněty a především se upevňují vzájemné přátelské vztahy.

Svou práci na základní škole vykonávám velmi ráda a moji žáci dlouhodobě a intenzivně pracují s oblíbenou interaktivní tabulí SMART Board nebo se zařízením SMART Response.

Přesto jsem se při náslechu na Písečné neubránila myšlence: „Takové žáky bych chtěla také mít! :-) "

Fotografie z náslechu můžete vidět v krátkém videu.

 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů