Vytvořte si vánoční puzzle

Puzzle jsou skládačkou vzniklou rozřezáním obrázku v digitální nebo tištěné podobě na papíru nebo jiném podkladovém materiálu. Existuje řada nástrojů, které Vám umožní snadno a rychle tuto zajímavou aktivitu pro žáky vytvořit a použít ji při výuce nejen pro její zatraktivnění, ale i jako vzdělávací prvek, kdy žáci skládáním zapojují nejen svou pozornost, ale i motoriku a logiku, dále celou řadu svým smyslů a doslova s nedočkavostí sobě vlastní se snaží odhalit, co že je to před jejich zraky skryto, aby mohli odpovědět na Vaši otázku: „Co je na obrázku?“. Otázku můžete modifikovat dle aktuálního zadání a odpověď pak ukrýt za puzzle.

Co k tomu potřebujeme?

1) Obrázek, ideální ze své vlastní sbírku nebo nějaký, který lze za tímto účelem použít z dostupných internetových zdrojů s odpovídající licencí nebo se svolením autora.

2) Funkční připojení k internetu.

3) Internetový nástroj pro tvorbu puzzlů, jako např.

http://www.flash-gear.com/puzzle/

http://www.bosounohou.cz/puzzle/

http://www.jigsawplanet.com/

a jiné.

4) Chvilku času na tvorbu a podle složitostí pak od chvilky po větší chvíli na složení.

Nástroj na tvorbu si lze otevřít přímo ve webovém prohlížeči a následně dle jednotlivých kroků, jako je výběr obrázku (doporučuji formát JPG), dále tvoru puzzle, popř. jejich počtu vytvořit požadovanou skládačku a dát ji žákům k dispozici, nebo si žáci mohou sami vytvořit puzzle a vzájemně je pak skládat. Tvorba je velice jednoduchá a intuitivní.

Puzzle se Vám mohou zobrazit jako internetový odkaz na Váš výtvor s tím, že si ho můžete vložit do svých internetových stránek ve škole v případě http://www.flash-gear.com/puzzle/.

 

Vytvořeno on-line nástrojem Photograph Puzzle Maker http://www.flash-gear.com/puzzle/

 

Nebo je Vám nabídnuto stažení do ZIP souboru s následným rozbalením do souboru EXE s flashovou aplikací Vašich puzzlů v případě http://www.bosounohou.cz/puzzle/.

 \
Vytvořeno on-line nástrojem Puzzle http://www.bosounohou.cz/puzzle/

 

A v neposlední řadě je Vám v relativně atraktivní podobě nabídnuta flashová animace přímo na stránkách nástroje v případě http://www.jigsawplanet.com/.


Vytvořeno on-line nástrojem Jigsaw Planet - Online puzzle zdarma http://www.jigsawplanet.com/

Nebojte se a jděte do toho, tvorba je opravdu jednoduchá a rychlá. Děti budou nadšené a rozhodně tím obohatíte svou výuku.

 

Autor: Alexandr Fales

 

 

Citace:

[Obr. 1] Printscreen Photograph Puzzle Maker. flash-gear.com [on-line]. © 2015 [cit 2015-12-07]. Dostupné z: http://www.flash-gear.com/puzzle/.

[Obr. 2] Printscreen Puzzle. bosounohou.cz [on-line]. © 2015 Lukáš Kurz [cit 2015-12-07]. Dostupné z: http://www.bosounohou.cz/puzzle/.

[Obr. 3] Printscreen Jigsaw Planet - Online puzzle zdarma. Jigsaw Planet [on-line]. © 2015 Tibo Software [cit 2015-12-07]. Dostupné z: http://www.jigsawplanet.com/.

[Obr. 4] Printscreen Předlohový obrázek Vánoční strom - ozdobený s dárečky. SMART Technologies [software]. © 2015 SMART Technologies [cit 2015-12-07]. Licence: Obrázek je použit z galerie softwaru SMART Notebook verze 15.1.798.0, na které má autor licenci, cit. [2015-12-07] http://smarttech.com/Home+Page/Legal/Legal+Notice#gallery Dostupné z: http://home.smarttech.com/

 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů