Tvořte DUMy pro tablety

Fenomén digitálních učebních materiálů - DUMů - ovládl již téměř všechny školy. Novým a trendovým nástrojem dnešní populace, který se velmi rychle šíří také do školských zařízení, jsou tablety. Umožní rozšíření možností a aktivit, které učitel bude moci svým žákům nabídnout. Pro učitele jednoznačná výzva a naprosto logický krok je začít tvořit DUMy pro tablety. Jaké máme již nyní možnosti a nástroje? Je několik programů, které můžeme využít napříč různými operačními systémy. Pojďme si některé nyní představit.

V praxi by měl DUM pro tablety obsahovat aktivity, které nabízejí otázky či problémy, které následně žáci řeší a své odpovědi, reakce nebo názory následně sdílí s učitelem. Takový přístup umožňuje ideální kombinace individuální a skupinové práce – činností, které jsou nezbytné pro rozvoj žáka. S náledujícími programy je to možné vyzkoušet v praxi již nyní.

Interaktivní rodina SMART

Oblíbený autorský program SMART Notebook je nyní k dispozici také pro všechny typy tabletů. Na operačním systému Windows 8 můžeme využívat všech nástrojů a možností pro tvorbu efektivních aktivit, které tento program nabízí. Abychom však vytvořili vhodný výukový materiál pro tablety, je nutné vzít v úvahu, že takový DUM nemůže obsahovat stejné prvky jako DUM, který bychom pouštěli v plné verzi SMART Notebook 11 na interaktivní tabuli. První zkušenosti s tablety nám již napovídají, že pozor je třeba si dát především na "velikost" aktivity na jedné stránce, kde musíme vzít v úvahu vyjíždějící klávesnici do poloviny obrazovky (pokud nemáte k dispozici právě tablet s integrovanou externí klávesnicí), nebo představit si, jak žáci budou pracovat např. s doplňováním i/í a y/ý do "diktátu" a kam umístit objekty s nastaveným nekonečným klonovačem.

Již půl roku lze pracovat s doplňkem Extreme Collaboration, který si učitel ZDARMA instaluje přímo do SMART Notebooku (více v článku zde).  Pokud je k dispozici wifi nebo počítačová učebna s připojením na internet, potom je snadné získat rychle názory, ve velmi krátkém čase získat přínosnou zpětnou vazbu nebo odpovědi od žáků jednotlivě nebo z pracovních skupin. Žáci se svými zařízeními se čtečkou QR kódu nebo přes prohlížeč na stránce www.add2nb.com připojí do aktivity a jejich odpovědi se zobrazují na interaktivní tabuli, kde s nimi lze dále pracovat - třídit, seskupovat nebo zvýrazňovat apod. Je to velmi rychlá komunikace, kterou můžeme navíc uložit.

Pro tablety s operačním systémem iOS je určena štíhlejší varianta, SMART Notebook App (k dispozici na App Store a Google play). Některé chybějící možnosti nahrazují jiné bonusy,  které umožňujírychlý přístup k úložišti Dropbox a Google Drive, díky čemuž je rychlé a snadné sdílení informací hračkou. To umožňuje učitelům ukládat aktivity, které šíří mezi své žáky. Skvělými pomocníky pro komunikaci budou SMART Response VE - on-line verze klasického digitálního systému hodnocení, zpětné vazby a testování SMART Response. Více o aplikaci si přečtěte v článku zde.

Přírodních vědy a experimentování se SPARKvue

Jednou z dalších aplikací určenou také pro tablety, kterou učitelé využijí ve výuce přírodních věd, tedy především při experimentování se školním měřicím systémeme PASCO je program SPARKvue. Jeho obrovskou výhodou je stejné prostředí jak pro učitele, tak žáky bez ohledu na to, zda pracují s počítačem nebo tabletem. Jednoduché a intuitivní ovládání programu a zobrazení naměřených dat dělá výuku přírodních věd mnohem zábavnější.

Výuka řeči s jazykovou laboratoří Robotel

Multiplatformní tabletová jazyková učebna je kompletní softwarové řešení výuky nejen jazyků, ale jakéhokoliv předmětu, ve kterém využíváte audio a video. Program SmartClass+ je určen pro iPady nebo tablety se systémem Andorid. Umožňuje sdílení audio záznamu - včetně vlastních nahrávek žáků, které pořídily se svými nástroji jako domácí úkol, který má možnost prezentovat celé třídě. Učitel snadno monitoruje práci celé třídy a tvoří diskuzní páry nebo skupiny pro konverzační témata nebo rozdává individuální úkoly napříč celou třídou.

Dostupné aplikace z obchodů App Store nebo Google play.

V těchto obchodech máme již dnes k dispozici velké množství již hotových vzdělávacích aplikací, které zapojí žáky do výuky. Příprava učitele však spočívá v neustálém hledání a zkoušení, zda právě tato stažená aplikace je tou, kterou pro daný úkol, výuku a procvičení požadovaných dovedností potřebuje.

Ve všech případech platí, že sdílení zkušeností a příkladů dobré praxe je čím dál více potřebné. Učitelům může v tak rychle se měnícím světě být velmi prospěšné a urychlit nejen přípravu na výuku, ale celý proces využití nových nástrojů pro efektivní výuku 21. století.

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů