SMART Notebook jako nástroj na kreslení i animace

Dnes vám chci představit jednu z dalších oblastí využití SMART Notebooku vedle samotné výuky, která se ukázala být velice přínosná do našich hodin informatiky. Zároveň se nám daří zapojit do vzdělávání i předškoláky.

Naši školu již léta navštěvují žáci z blízké mateřské školy a pomocí SMART Notebooku se seznamují s počítačem, ale hlavně se světem kolem nás. Řeší různé úlohy s čísly a písmeny, ale také s různými obrázky a navíc musí i nějaké sami kreslit. K tomu se ukázal SMART Notebook jako ideální nástroj. Stačí jen namluvit pokyny a navést je na tři nástroje: šipku, tužku a gumu. Žáci tak získají první dovednosti s počítačem a prohloubí si své všeobecné znalosti.

Následně od 4. ročníku začínají naši žáci s výukou informatiky. Protože SMART Notebook znají a používáme ho běžně k poznámkám v hodině, nezřídka se mě ptají, když potřebují něco namalovat, zda místo jiných grafických editorů nemohou právě zde. Notebook se chová chytře zčásti jako běžné Malování z Windows a jindy zase jako vektorový editor, protože objekty se umísťují ve vrstvách, některé se dají mazat gumou a jiné nikoli a konečně můžeme vkládat škálovatelné (tedy různě velké) objekty, aniž by se měnila jejich kvalita. Zkrátka vytvořit obrázek je jednoduché. Program navíc umožňuje snadné exportování výtvoru jako obrázek.

Ukázka tvorby animace. Podle fotografie byly obkresleny obrysy, následně se v obrázku pohybuje např. postavička
Ukázka tvorby animace. Podle fotografie byly obkresleny obrysy, následně se v obrázku pohybuje např. postavička

Nejvíc se nám ale SMART Notebook v oblasti grafiky vyplatí, když chceme zkusit jednoduché animace. Pokud si nějaký snímek naklonujeme, stačí do něj něco dokreslit nebo v něm něco změnit a základ animace je na světě. Nyní stačí proces jen trpělivě opakovat, až dostaneme řádově několik desítek, někdy i stovek snímků. Co je na celé věci nejzábavnější? Jak snadno si můžeme zobrazit náhled vznikající animace. Stačí vybrat první snímek a držet na klávesnici šipku dolů. Animace je rychlá tak akorát. Když si k tomu přičteme fakt, že SMART Notebook nabízí jednoduchý export do obrazových souborů, máme tím i základ pro tvorbu animace ve formátu GIF nebo rovnou do videa.

Jak vidíte, SMART Notebook není jen jeden program na interaktivní prezentace. Díky kreativitě učitelů i našich žáků mohou vznikat i díla úplně nová a je jen na nás, zda těchto možností využijeme, či nikoliv. Klíčové je, že učitel se stává tím, kdo žákům radí, ale hlavní výsledek vytváří oni sami.

Žáci tvoří ve SMART Notebooku kreslenou animaci v jednotlivých snímcích videa
Žáci tvoří ve SMART Notebooku kreslenou animaci v jednotlivých snímcích videa

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů