SMART Notebook jako grafický nástroj? Proč ne! :-)

Potřebujete vytvořit návrh na kalendář? Novoroční přání? Plakát na den otevřených dveří? Grafický návrh na školní trika či dárkový předmět? Zapojte své žáky, použijte SMART Notebook a tvořte přímo v hodině před zraky všech. Přesvědčte se, že se můžete inspirovat navzájem! :-)

Víte, že jakýkoliv obrázek či text, který vytvoříte v prostředí SMART Notebooku, můžete vyexportovat také jako obrázek ve formátu jpg, gif, png nebo bmp? Verze 14 nabízí také různé velikosti obrázků, a sice: od rozměrů 200x150 (cca 5x4 cm) až po 1024x768 (cca A4)!

To jsou slušné možnosti k tomu, abychom SMART Notebook využili i jinak než při běžné výuce.

 

Tip první: Návrh na školní triko

Jistě to znáte. Pravidelně se stává, že se coby třídní učitelé loučíme se svojí vypiplanou třídou a řešíme návrhy triček na památku na školní léta strávená ve školních lavicích. Nabídek s hotovými návrhy je nespočet, ale nic naplat, vlastní návrh je vlastní návrh, punc třídního kolektivu!

I my jsme zkusili něco vymyslet, nejprve s dřevěnou tužkou a papírem. Nejlepší z nejlepších nápadů jsme pak realizovali přímo na SMART Board tabuli, např. každý nakreslil svou čepici. S obrázky jsme mohli pohybovat a poskládat k sobě tak, jak jsme potřebovali. Jakmile jsme měli návrh hotov, vyzkoušeli jsme také měnit barvu pozadí ve SMART Notebooku, abychom vybrali nejlepší barevnou kombinaci trika a textu. S výsledkem jsme byli spokojeni a posléze se stali hrdými majiteli originálních triček :-).

 

Tip druhý: Novoroční přání

Ve Vv jsme zkoušeli techniku savování. Detail jednoho vysavovaného obrázku naší žákyně mě inspiroval k vytvoření návrhu letošní novoročenky. Fotografii obrázku jsem vložila na stránky SMART Notebooku, vytvořila si kruhový objekt na bílém pozadí, pomocí digitalizace obrazovky vyfotila a potom nastavila průhlednost obrázku uvnitř kruhu. Prázdný kruh jsem umístila na detail obrázku, který jsem chtěla použít. Pak už jsem jen kaligrafickým perem doplnila pár čar, dopsala text pod obrázek a doplnila text novoročního přání. Vyexportovaný obrázek s příponou jpg lze tisknout přesně ve velikosti vhodné do klasické dlouhé obálky :-).

 

Tip třetí: Dárkový předmět

Na naší škole je zvykem, že na konci školního roku se loučíme s našimi 9. ročníky. Pořádáme pro ně zahradní slavnost a žáci svým učitelům dávají, pokud chtějí, drobné dárky. Tak tomu bylo i loni. Žáci měli skvělý nápad, ale nevěděli si rady s jeho zpracováním. Potřebovali získat podpisy všech spolužáků v digitální podobě. Nabídla jsem jim použití Smart Board tabule. Není přece nic jednoduššího než vzít kaligrafické pero a pořádně se rozmáchnout na bílé ploše. Během chviličky jsme měli hotovo. Kdo chyběl, byl požádán o autogram hned, jakmile se objevil ve škole. Brzy jsme měli podpisy všech připravené k dalšímu zpracování. A výsledek jistě stojí za to, všichni totiž na něm mají svůj podíl :-).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zkrátka a jednoduše: Co nakreslíte sami nebo vytvoříte s dětmi, a líbí se vám, neváhejte použít i jinak a ukázat ostatním!

Cesta je snadná: Soubor – Exportovat jako - Obrazové soubory. A to je vše :-)

Mgr. Michaela Králíková

ZŠ Litvínovská 600, Praha 9

 

 

 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů