Slavnostní otevření digitálních tříd v Pitíně

Ve čtvrtek 13. února 2014 proběhlo v naší škole - ZŠ Pitín - slavnostní otevření digitálních tříd. Digitální třídy byly financovány z projektu EU peníze školám. Otevíralo se na dvakrát. Poprvé dopoledne, za účasti radního Zlínského kraje PaedDr. Petra Navrátila, místostarostky Hostětína Naďi Hamšíkové, starosty Pitína Martina Zálešáka, místostarosty Mgr. Davida Lukáše, pana Libora Lukáše, pana faráře Zdeňka Graase, zástupce firmy AV MEDIA Ing. Hanuše Horáka, členky školské rady Andrey Vrbové, sponzorů, ředitelů a zástupců okolních škol.

Po přestřihnutí pásek jedné a druhé třídy ukázali naši druháčci, jak se s touto technikou během tří týdnů naučili pracovat a jak lze dotykové netbooky ve vyučování využívat.  Práci na netboocích si zároveň s druháčky vyzkoušeli i p. L. Lukáš se starostou M. Zálešákem, místostarosta D. Lukáš a ředitelky ze ZŠ Újezdec a ZŠ a MŠ Vlčnov. Že to všichni zvládli, není pochyb. Po ukončení ukázky sklidili všichni velký potlesk.

 

Žáci pátého ročníku předvedli využití přenosných netbooků k ověřování svých znalostí, a to testem, který obsahoval učivo z matematiky a českého jazyka. Sice samé jedničky nebyly, ale všichni zvládli test nad 60 %. Po krátké přestávce se přítomní seznámili s digitální třídou z pohledu procesu vzdělávání, s jejími možnostmi, výhodami a využitelností. Celé dopoledne bylo ukončeno diskusí a prohlídkou naší školy.

Odpoledne jsme se přichystali na druhé otevření, tentokrát za přítomnosti našich zastupitelů, rodičů a přátel školy. I tady přítomní viděli ukázku práce žáků pátého ročníku a při testovaní se k nim přidali i nebojácní účastníci. Někteří získali z testu výbornou a někteří zjistili, že to není až tak jednoduché a museli by chvilku trénovat, než by si práci na malém netbooku osvojili.

 

Všem přítomným děkuji, že spolu s námi - žáky a pedagogy - naše digitální třídy slavnostně otevřeli. Na závěr bych chtěla všechny ujistit, že naše škola nevyučuje jen přes digitální techniku. Digitální třídu bereme jako další vyučovací metodu, kterou je dnes potřeba zařadit do výuky. Je potřeba žáky naučit, k čemu je vlastně počítač, jak se má využívat a jaké má možnosti, kromě té, kterou si našli žáci sami. V naší škole nadále budeme pracovat  s učebnicemi, s knihami, budeme psát, číst, manipulovat s pomůckami tak, abychom rozvíjeli všechny dovednosti a kompetence našich žáků, jak nám to stanovuje náš vzdělávací program, a tím naplňujeme cíle rámcově vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.

Mgr. Jana Peřinová
ředitelka Základní školy Pitín, okres Uherské Hradiště

 

 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů