Setkání lektorů interaktivních technologií v Novém Městě na Moravě 5. – 8. 8. 2014

Učitelé z celé České republiky se již tradičně o letních prázdninách těší na společné setkání stejně zapálených nadšenců. Ne jinak tomu bylo i letos. Zatímco jejich kolegové čerpali sílu a energii na nový školní rok v různých koutech naší vlasti i za jejími hranicemi, padesátka učitelů - lektorů interaktivních technologií SMART od Plzně až po Ostravu jela načerpat inspiraci pro nový školní rok do nádherného sportovního areálu uprostřed lesů Vysočiny, který byl letos i místem konání Mistrovství světa v biatlonu. Kéž by takových areálů bylo v naší zemi více. To však my ze své pozice neovlivníme.

Co však ovlivnit můžeme, je využívání moderních technologií ve výuce. Nápadů, jak na to, byla spousta. Workshop zaměřený na novinky SMART Notebook 14 vedly lektorky Dáša Nebuželská a Martina Vokounová, možnosti zapojení žákovských zřízení ať již SMART phonů, tabletů, aj. díky doplňkům SMART Response a Extreme Collaboration ukázaly kolegyně Hana Ulíková a Helena Salátová.

Velmi přínosné bylo seznámení s možností využívání SMART AMP a Google Apps, které si mohli všichni vyzkoušet pod vedením Emila Waldhausera, stejně jako digitální třídu prezentovanou lektorkami Evou Holou pro matematiku a Helenou Tlapákovou pro přírodopis. Programy SMART Sync a NetSupport představili František Dudek a Iva Loužecká, která navíc připravila i bojovou hru v terénu s využitím systému Pasco. Učitelé se s tímto novým zařízením naučili velmi rychle měřit nejen teplotu, vzdálenost, atmosférický tlak, pH různých tekutin apod. Iva Loužecká spolu se Zdeňkem Kramářem krom vlastního Pasca ukázali i 3D didaktické filmové materiály. Tvorbou a aplikacemi 3D modelů se zabývala Eva Fanfulová, jejíž vystoupení rovněž nadchlo řadu posluchačů. S nabídkou elektronických učebnic nakladatelství Fraus nás seznámila Hana Ulíková spolu s Libuší Cardovou.

Matematici si přišli na své při workshopu Evy Holé, Hany Ulíkové a Štěpánky Baierlové, díky kterým a prezentovaným programům SMART Math, Matematika GeoGebra a GeoTest si matematiku zamilovali i humanitně zaměření učitelé.

Pro účastníky školení byl velmi inspirativní Nápadník Nadi Květoňové pro 1. stupeň, ovšem třešničkou na dortu byla bezesporu stavebnice LEGO a programování robotů, které z lega naučili stavět Štěpánka Baierlová a Jan Preclík. Všichni žáci by jistě měli ze svých učitelů velkou radost, kdyby viděli, jak si i jejich učitelé umí ještě hrát. Škoda jen, že pořizovací cena těchto stavebnic není rozhodně nikterak zanedbatelná.

I já měla příležitost seznámit kolegy s novinkou interaktivním stolem SMART Table, který již od loňského roku ve své výuce na ZŠ JUDr. J. Mareše ve Znojmě úspěšně využíváme stejně jako i další technologie, proto jsme se na dalším workshopu věnovali organizaci vyučovací hodiny pro maximálně efektivní využití veškeré dostupné techniky.

Informací a zajímavých nápadů bylo minimálně tolik, kolik se sjelo na setkání lektorů. A mně bylo a je velkým potěšením patřit právě k nim. Děkuji.

 

                                                                                               Ivana Křístelová

 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů