Sdílím, sdílíš, sdílíme ...

Připravujete si vlastní materiály do výuky? Ve škole můžete pracovní list nebo domácí úkol vytisknout a rozdat žákům. Existuje i jiná možnost - sdílení prostřednictvím různých aplikací. Umožňují sdílení celých složek nebo jednotlivých souborů, spolupráci při řešení úkolů a problémových úloh v textových, tabulkových nebo prezentačních editorech, vytváření virtuálních nástěnek.

Pravděpodobně nejznámějším způsobem sdílení je využívání cloudových disků: na školách se v posledních letech začaly využívat hlavně řešení G Suite a Office 365. Pokud znáte SMART výukový software, určitě vaší pozornosti neunikl ani SMART amp.

Pokud chcete aktivně zapojit žáka do výuky a zároveň mu umožnit sdílet nápady, odkazy, odpovídat na otázky, vkládat vlastní fotografie nebo videa, neměly by vám uniknout virtuální nástěnky Padlet
a Linoit. Děti i učitelé mohou díky nim spolupracovat, navzájem se inspirovat. Sdílení nástěnky je nejjednodušší pomocí QR kódu nebo odkazu.

Padlet
https://padlet.com
Zajímavý on-line nástroj Padlet umožňuje sdílení textu, obrázků, odkazů celé třídě, vytváření portfolií nebo výstupy projektů. Výhodou je lokalizace do českého jazyka.

LinoIt
http://en.linoit.com/
Odtrhněte si barevný lísteček, vložte svoji odpověď, přidejte fotografii nebo soubor a sdílejte s ostatními. Pracovní plochu aplikace LinoIt můžete rozdělit na několik částí a využít ji pro skupinovou práci žáků. Vlastní nástěnku vytvoříte po registraci, děti účet nepotřebují.

Sutori
https://www.sutori.com/
Pomocí webové aplikace Sutori studenti tvoří interaktivní časovou osu, vyprávějí příběh nebo vytvářejí harmonogram projektu. Aplikace má jednoduché ovládání, vkládat text, obrázky, videa, zvukové soubory nebo různé typy otázek určitě zvládnou i děti na 2. stupni základní školy.

Sdílení a spolupráci žáků na projektech umožňuje stále více aplikací. Děti mohou připravovat aktivity pro ostatní, vzájemně se motivovat, inspirovat svými nápady.

Filip Jelínek, Gymnázium Prachatice
Pavla Sýkorová, 10. ZŠ Plzeň
http://www.guruveskole.cz

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů