Cestujte s Emilem Holubem do Afriky a zpět

Africké muzeum Dr. Emila Holuba připravilo pro učitele kolekce výukových materiálů pro mladší a starší žáky v atraktivní interaktivní formě v programu SMART Notebook, obohacené o pracovní listy pro žáky a metodiku pro učitele. 

Po celkové rekonstrukci Holubova muzea přišly také na řadu výukové programy. Sama dispozice muzea o rozloze cca 450 čtverečních metrů nabízí množství interaktivních obrazovek a podnětů k aktivní prohlídce muzea. V muzeu je také připravený sál, kde se promítá krátké, velmi dobře zpracované souhrnné video o životě Dr. Emila Holuba nebo je pro žáky připraveno pod taktovkou průvodců několik aktivit.

Bohužel velká návštěvnost nenabízí prostor pro dlouhodobější zapojení žáků přímo v expozici. Proto se muzeum rozhodlo připravit výukové materiály, které učiteli pomohou před návštěvou nebo po návštěvě muzea probrat nebo zopakovat klíčové informace nejen o životě a cestování Dr. Emila Holuba, ale především o jeho zkušenostech a zážitcích z nádherného jižního cípu afrického kontinentu.

Obě kolekce jsou připraveny v prostředí autorského programu SMART Notebook. Ten mohou ve své výuce využít také školy a učitelé, kteří nedisponují interaktivní tabulí SMART Board. Stačí si nainstalovat prohlížeč těchto souborů - SMART Notebook Interactive Viewer.

Kolekce "Z domova do Afriky a zpět" je připravena pro mladší žáky. Celým materiálem žáky provází lev princ Karel, který jim napovídá jak se s daným úkolem "poprat".

Kolekce " Po stopách muže, který žil svůj sen" je připravena pro starší žáky a průvodcem je sám cestovatel Dr. Emil Holub, který jakoby předčítal zápisky ze svého "životního" deníku.

Velký důraz je kladen na zapojení žáků, a proto jsou k interaktivním souborům připraveny také pracovní listy, které lze snadno vytisknout. Nedílnou součástí jsou vazby mezi humanitními i přírodovědnými předměty zanořené do různých částí doktorova života.

Obě kolekce výukových materiálů připravily a v praxi se svými žáky vyzkoušely paní učitelky Mgr. Andrea Daňková a Mgr. Štěpánka Štastná, ve spolupráci s Ing. Ivanou Hlobilovou. Společně vytvořily také metodiku pro učitele, která mnohé napoví.

Tyto výukové materiály jsou učiteli velmi dobře hodnoceny a smysluplně zapojují expozici muzea do výuky ve škole. Vyzkoušejte i Vy tyto digitální učební materiály a vyražte do krásného, nově zrekonstruovaného Afrického muzea Dr. Emila Holuba. Na návštěvu s Vámi se těší celý průvodcovský tým, který má interaktivní expozici velmi dobře připravenou.


Dejte nám zpětnou vazbu také na připravené "Holické DUMy" - napište nám do komentářů pod článek svůj názor. Za ten Vám velmi děkujeme!

Více informací o realizaci naleznete zde: http://www.avmedia.cz/kultura-muzea/africke-muezum-holice.html.

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů