Rozvoj cizích jazyků na SŠ, jazyk bez gramatiky je jako sex bez lásky

Určitě to znáte, klasická hodina angličtiny. Jedeme podle učebnice, stránku
za stránkou, lekci za lekcí ad absurdum. Postupně probereme hory slovní zásoby od klasických témat jako jídlo, rodina, lidské tělo až po ty obskurnější coby návštěva lékaře a litosférické desky.

Každý rok nová učebnice a stále to samé, jen na žáky buldozerem hrneme tuny nové gramatiky. Gramatika je totiž pro většinu učebnic naprosto stěžejní téma. Učebnice bez gramatiky je jako sex bez lásky. Žáci díky takovému přístupu dokážou popsat, jak se tvoří přítomný čas prostý a předpřítomný čas a první kondicionál a jiné “základní stavební kameny anglického jazyka“, bez kterých
si v anglické restauraci ani nedojdete na toaletu. Žáci v takovém případě přesně vědí, jak udělat otázku v předpřítomném čase, v jaké situaci tuto strukturu použít jim však zůstává záhadou. Je to jako kdyby vás zámečník naučil, jak vybrušovat rozličné klíče a nikdy vám neukázal zámek.

S kolegou Miroslavem Půžou PhD. jsme vytvořili školení Rozvoj cizích jazyků
na SŠ
. Jedná se o sérii seminářů pro učitele cizích jazyků. Semináře obsahují konkrétní webové aplikace a jiné nástroje, které pomůžou učitelům se vymanit ze spárů všedních učebnic.

Cílem školení je seznámení pedagogických pracovníků s gamifikací
ve vzdělávání, prohlubování znalostí práce s interaktivní technikou, nastínění využívání cloudových řešení ve vzdělávacím procesu. Dále pak rozvinutí schopností práce s interaktivními technologiemi a zapojení testovacích softwarů do školní praxe pro lepší ověřování znalostí studentů.

Jedno ze stěžejních témat je gamifikace ve vzdělávání. Garantujeme vám,
že s využitím gamifikace dokážete zaujmout i ty nejvíce otrávené žáky usínající v poslední lavici, a to dokonce i při procvičování předminulého času.

Těšíme se na Vaši účast a věříme, že společně posunout vzdělávání o krůček dopředu!

Mgr. Jan Juříček

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů