Pracujeme s YouTube – nahráváme a publikujeme video

YouTube - jde o celosvětově největší server na Internetu pro nahrávání a následné sdílení videa, resp. video souborů s možností jeho upravování, a proto by měl mít lektor dovednost práce s tímto serverem v malíčku. Ffáze druhá: nahráváme a publikujeme svoje video.

Než začnete číst:

Jedná se jen o doporučení, neberte to jako nutnost. Pakliže to tak dělat nechcete, tak nemusíte, je to jen na Vás. Připravil jsem to z dobré vůle, abych Vám přiblížil danou problematiku a pomohl Vám usnadnit práci na PC. Pokud to děláte jinak, je to Vaše rozhodnutí. Toto není dogma, ale tip.

Pár slov úvodem:

Youtube známe asi všichni, jde o celosvětově největší server na Internetu pro nahrávání a následné sdílení videa, resp. video souborů s možností jeho upravování. Osobně ho využívám pro sdílení výukových videomodulů pro své žáky. Toto prostředí je žákům velmi blízké, a pokud jim zde nasdílíte nějaký videosoubor, pak věřte, že ti, co mají přístup k internetu a doma se nudí, tak se na něj rozhodně podívají. Což je opravdu většina z nich.

Pamatujte však, že ne všichni mají zájem o vše, co jim připravíte, takže nesmutněte, že se na to někdo z nich vykašle, naopak odměňte ty, kteří se na to podívali a připravili si, to, co jste od nich chtěli. Třeba si z toho těch pár zbývajících vezme příklad.

Výhodou pro Vás je to, že je to pro ně zcela samozřejmé se dívat na videa umístěná na YOUTUBE a navíc po nich nechcete, aby něco četli. Sice je s tím práce, ale finálně to budete mít připraveno pro další ročníky, což se Vám určitě vyplatí.

Jak na to:

1) Nejprve se přihlásíme na svůj účet na YouTube nebo na Google (návod zde)

2) Po přihlášení klikneme levým tlačítkem myši na ikonu Nahrát umístěnou v pravém rohu okna prohlížeče

3) Následně do střední části obrazovky přetáhneme naše video soubory, které chceme na server YouTube nahrát a popř. publikovat. Tady bych chtěl upozornit na 2 věci, a to za prvé, vaše video nahrávka by neměla překračovat dobu delší 15 minut (pro delší video nahrávky si budete muset zvýšit svůj limit), za druhé na server YouTube lze nahrávat pouze video soubory těchto formátů (s těmito příponami, koncovkami): avi, flv, mpegps, mpeg4, WebM, mov, wmv, 3gpp. Pakliže máte soubor jiného formátu, zkuste ho nejprve konvertovat do jednoho z uvedených formátů.

4) Nahrát můžete soubory buď po jednom, nebo všechny najednou

5) U jednotlivých souborů, které chceme publikovat, lze nastavit název videa na YouTube, popis, zda bude veřejné, či soukromé, to vše v části Základní informace. Dále v Pokročilých nastaveních lze zvolit rozšiřující informace jako Komentáře, Licence, Distribuci, Věkové omezení, Kategorii, Umístění videa, jazyk videa, datum záznamu, 3D video a statistiky videa.

6) Pokud máme nastaveno a zpracování bylo dokončeno, tak dáme publikovat. Tím se nám zobrazí odkaz videa, na který můžeme kliknout a sledovat naše video umístěné na serveru YouTube.

 

Zde je odkaz na video, v němž naleznete nahrání videa na YouTube krok za krokem.

http://youtu.be/pAVs6OsivPs

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů