Po stopách Karla IV.

Kdo by netoužil po tom poznat život a dobu Karla IV., nejvýznamnějšího panovníka, Otce vlasti a výherce ankety o Největšího Čecha? Vydejme se proto se čtvrťáky po stopách krále a císaře, od jehož narození uplynulo již 700 let, a seznamme se s jeho rodinou, dvorem, hrady, které založil, městy, která zvelebil, poznejme slavnosti, jichž se účastnil, začtěme se do jeho životopisu a kronik, které o něm vyprávějí...

Ve vlastivědě jsme se o Karlu IV. dozvěděli mnoho zajímavostí, tak jsme si vyrobili v informatice spoustu kvízů na stránkách Quizizz.com, abychom si mohli následně své znalosti o Karlu IV. procvičovat a ověřovat. Docela jsme si vytvořili i představu o jeho podobě a ve výtvarce si portrét Karla IV. namalovali. Teď nám naše obrazy zdobí stěnu před třídou a můžeme se s naším velikánem každý den pozdravit.

O Karlu IV. jsme se toho dozvěděli opravdu hodně, spoustu svých vědomostí jsme si mohli ověřit i v aktivitách LAB na interaktivní SMART tabuli a SMART panelu v naší třídě. Vyzkoušeli jsme si i úplnou novinku SMART amp, kde jsme mohli pracovat společně ve skupinách a poté každý sám napsat, co si o Karlu IV. zapamatoval.

Také jsme navštívili Znojemský hrad, kde je právě instalovaná výstava k výročí 700 let od narození Karla IV. a kde je vystavena i replika svatováclavské koruny spolu s královským jablkem a žezlem. Dozvěděli jsme se, že kdo si pravou korunu nasadí na hlavu neprávem, do roka zemře. Také jsme si mohli vyzkoušet, jaké to je mít na hlavě královskou korunu (jen hrací pro děti). Ale stejně to byla zábava, když jsme si to takhle všichni ze třídy zkoušeli. Opravdové korunovační klenoty jsou ukryté v trezoru, od kterého má sedm klíčů sedm klíčníků. Žádný se nedostane ke klenotům sám, vždy musí odemykat zámky všichni. Škoda, že ta koruna byla replika, ale i tak se nám líbila. Ve škole jsme si zkusili také takovou korunu vyrobit. Moc se nám povedly. To bylo najednou ve třídě králů a královen!

Na hradě jsme si mohli prohlédnout i mince Karla IV. a spoustu věcí z jeho doby. Zajímavé byly informační tabule o jeho životě s mnoha obrazy dokumentujícími události středověku. Mimo jiné líbil se nám také líbil popravčí meč. Bylo u něj napsáno, že kdo sáhne na popravčí meč nebo si dá do kapsy oprátku, bude ušetřen.

Kdyby žil Karel IV. v dnešní době, jistě by toho tady hodně změnil, protože by se mu toho tady asi moc nelíbilo, hlavně jak se teď hodně válčí. Určitě by se mu líbily památky, které nemohl spatřit v té době, protože se potom ještě hodně stavělo a přestavovalo.

O Karlu IV. jsme se dozvěděli mnoho zajímavostí, třeba že byl pokřtěn jako Václav a jméno Karel přijal podle francouzského krále, který mu poskytl i velmi dobré vzdělání. Málokdo v té době uměl číst a znal cizí jazyky jako Karel IV. Všichni jsme rádi, že se o něm učíme, protože teď víme, že bychom neměli Prahu a spoustu dalších věcí tak krásných. Je to právem Otec vlasti. Byl to super projekt.

 

Žáci 4. C, ZŠ JUDr. J. Mareše a MŠ

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů