Ozoboti se hlásí o slovo i ve výtvarce!

Ať chceme nebo ne, pokrok nezastavíme. Robotika na nás útočí
ze všech stran a roboti pronikají dokonce i do základních škol. Mají se učitelé netechnických oborů bát?? Výtvarkáři určitě ne!!

Strach skutečně není na místě! Roboti nemusí být chápáni
jako složité stroje s obrovským množstvím vodičů, roboti jsou též hračky pro děti mladšího školního věku bez jediného viditelného drátku.

A takový je např. i „OZOBOT“. Malý robůtek přibližného tvaru kuličky o průměru pár centimetrů. Má spoustu skvělých vlastností, ale já jmenuji jen jednu jedinou: jezdí po čáře!

No a to je přeci do výtvarné výchovy naprosto parádní vlastnost!

Jen si to představte: Namalujete fixem čáru, položíte na ni robota a on pojede přesně tam, kam namalujete. O důvod navíc, proč plochu pokrýt čarami a přemýšlet nad tím, kudy povedou. Poslechne vás váš ozobot? Pojede, kam budete chtít? To je pro děti obrovská motivace a pro první seznámení s robotem naprosto skvělá příležitost!

My jsme si OZOBOTA předvedli ve výuce výtvarné výchovy, a to s žáky 8. ročníku. Měli jsme jen jednoho jediného a i ten stačil, abychom si vyzkoušeli, jak ozobot dokáže naše čáry oživit. Překvapilo nás, jak málo stačí k tomu, aby třeba změnil barvu nebo svou rychlost jízdy po linii... Výtvarné cíle jsme splnili dokonale, protože jsme se právě seznamovali s dílem Zdeňka Sýkory, našeho světově uznávaného umělce, mistra barevných čar a černobílých struktur. Tématem hodiny byl „příběh čáry“ a všechny inspirace jsme následně promítli do vlastní tvorby.

Pod vlivem všech dojmů vznikla i v naší třídě "mistrovská díla".

Na malou výtvarnou ukázku se můžete podívat zde a zde.

Tak co, zkusíte oživit hodinu výtvarné výchovy „ozobotí“ jízdou?

Možná, že se vám podaří zaujmout některé žáky natolik, že si ozobota pořídí domů a budou okouzleni tvorbou čar...  A kdo ví? Třeba to právě bude první impuls k získání dalších dovedností...

A to určitě stojí za to!

Michaela Králíková
ZŠ Litvínovská 600, Praha 9

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů