Od podzimu do jara se SMART Tablem

Již třetí roční období trvá věrné přátelství s novým spolužákem, kamarádem, pomocníkem, učitelem, bavičem,…. Není řeč o ničem jiném než o SMART Tablu, který si našel v naší třídě své nezastupitelné místo. 

  

Vzhledem k tomu, že jde v našich českých končinách o velkou novinku a SMART Table k nám doputoval až z daleké Kanady, museli jsme nejdříve zvládnout tvorbu na míru šitých výukových programů. Naštěstí program SMART Table Toolkit je velmi intuitivní, podobně jako ostatní zařízení SMART, takže nás nezaskočila ani angličtina, v níž jsou všechny pokyny psané. Nový SMART Table je mnohem technicky zdatnější než ten, který jsme si mohli v naší škole vyzkoušet poprvé před čtyřmi roky na SMART Klubu Jarní inspirace.

Díky novým SMART Table Toolkitům jsme se zdokonalili především ve čtení, ale i angličtina nám jde jako když bičem mrská, dokonce i ve spojení s matematikou. Když jsme anglicky sčítali a odčítali do dvaceti (jsme teprve prvňáci :-), učitelům a ředitelům ze základních škol z Vysočiny, kteří k nám přijeli do výuky nakouknout, se tajil dech.

Paní učitelka nám připravuje úkoly do matematiky, pro kterou se nejvíce hodí SMART Table Toolkit Addition a Addition Plus. I tady si však sami musíme přečíst zadání úkolu, takže procvičujeme vlastně i češtinu. Nebo nám může paní učitelka úkol namluvit anglicky a my tedy slyšíme, co máme dělat, a lépe se nám pak vybavují anglická slovíčka ve spojení s obrázky.

Hot Spaces nás učí správně třídit obrázky, slova, příklady. Čtení si nejlépe procvičujeme s Hot Spots, kdy si musíme přečíst každé slovo a přiřadit je ke správnému obrázku, nebo naopak. Ale lze takto procvičovat i příklady do matematiky, anglická slovíčka nebo učivo prvouky.

Podobně funguje i Multiple Choice, kdy máme možnost si vybrat správnou odpověď. Pokud nás chce paní učitelka trochu potrápit, napíše i delší větu a my si pak lámeme hlavu, jaké slovo do věty patří. Ale paní učitelka se tváří spokojeně, když úkol zvládneme. Ví, že nestačí jen klikat na plochu kouzelného stolečku, ale pěkně si nad úkolem zapřemýšlet.

 

 Angličtina se sluchátky 

Za odměnu si pak můžeme v Paint natrénovat správné psaní písmen nebo slov (třeba „opice“, a opičku si pak nakreslit do připraveného rámečku). Tedy jen ten, kdo si slovo správně přečetl, ví, co má vlastně namalovat. Ale o přestávce si můžeme malovat, co chceme. Nebo si třeba zahrát Tangram. Ale my stejně nejraději řešíme úkoly připravené naší paní učitelkou.

A kdybyste to chtěli vidět na vlastní oči, klidně přijeďte. Kdy? To je jedno. Nás totiž učení baví pořád.

  

Za žáky 1. E ZŠ JUDr. Josefa Mareše a MŠ Znojmo Mgr. Ivana Křístelová

 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů