Návod, jak vytvořit živou ilustraci

„Živými ilustracemi“ jsem nazvala krátká videa, v kterých divák vidí, jak kresba vzniká. Jejich hlavní úlohou je názorně vysvětlit nějaký problém. Tím, že kresba vzniká postupně, odkrýváme řešení problému v krocích a jeho pochopení činíme srozumitelnější.

Jak taková kresba vypadá, se můžete podívat zde nebo na celé video zde

Vytvořit takovou kresbu není obtížné a zvládnou ji i děti na základní škole. Aby plnila svou funkci co nejefektivněji, je potřeba ji doplnit mluveným komentářem. Jak na to si ukážeme v tomto článku.

1) Nejprve spustíme v programu SMART Notebook videopřehrávač a nakreslíme na tabuli libovolný obrázek. Nahranou kresbu uložíme.

Nejprve nakreslíme libovolný obrázek v programu SMART Notebook

2) Spustíme program Movie Maker a otevřeme uloženou kresbu. V levé části můžeme shlédnout celé video v náhledovém okně, v pravé části vidíme video jako dlouhý pás plynule přecházejících snímků. Pomocí svislého ukazatele, který se pohybuje po jednotlivých snímcích, můžeme video rozstříhat na jednotlivé díly (kurzorem najedeme na svislý ukazatel, zmáčkneme pravé tlačítko myši a z nabídky vybereme rozdělit) a ty nepovedené nebo nežádoucí záběry odebrat (klikneme pravým tlačítkem myši na část videa, kterou chceme odstranit a vybereme z nabídky odebrat). Jednotlivé části nebo rovnou celé video můžeme zrychlit, aby získalo svižnější ráz a odpovídalo mluvenému slovu (v horní liště vybereme úpravy a v nabídce rychlost zvolíme požadované zrychlení, to můžeme měnit podle potřeby).

 

Všechny nežádoucí záběry můžeme pomocí programu Movie Maker vystřihnout 

3) Máme - li video sestříháno a upraveno, přichází na řadu poslední krok, a sice doplnit ho vhodným komentářem. K tomu slouží ikona s mikrofonem a nabídkou zaznamenat mluvený komentář (v záložce domů na horní liště). Stačí tedy namluvit komentář přímo v tomto programu. Ideální je, pokud použijeme externí mikrofon. Zastavením mluveného komentáře vyskočí nabídka s jeho uložením ve formátu .wma. Po uložení se zvukový soubor automaticky objeví pod pásmem snímků v pravé části obrazovky. I zvuk můžeme lehce upravit, např. zesílit (v horní liště vybereme možnosti a zvolíme hlasitost mluveného komentáře), rozdělit (kurzorem najedeme na svislý ukazatel v místě zobrazeného mluveného komentáře tam, kde chceme komentář rozstřihnout, zmáčkneme pravé tlačítko myši a z nabídky vybereme rozdělit) nebo posunout pod vhodný snímek (jednoduše pouhým zmáčknutím levého tlačítka myši na mluveném komentáři a přetažením pod vhodný snímek). Při úpravách kontrolujeme výsledné video jeho spuštěním v levé části okna. Pokud jsme s výsledkem spokojeni, můžeme jej uložit jako soubor ve formátu .mp4 (soubor – uložit film – vysoké rozlišení).

Na závěr video doplníme mluveným komentářem

Program Movie Maker má ovšem mnohem více možností, video můžeme doplnit titulky, můžeme vložit hudbu nebo využít různých přednastavených animací a dalších vizuálních efektů. Využijeme-li těchto možností na vhodném místě, výsledek pak jistě stojí za to.

Na závěr jedna žákovská práce, kterou vytvořila děvčata 8. ročníku při probírání elektrických vlastností látek, podívat se můžete zde.

Michaela Králíková
ZŠ Litvínovská 600, Praha 9

 

 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů