Na Pixar(u) se třídou!

Byli jsme „tam“, a tak se s vámi můžeme podělit o své dojmy z výstavy, která představuje animovanou tvorbu světoznámého filmového studia Pixar.

Na výstavu jsme vyrazili s oběma devítkami naší školy. Měli jsme štěstí, protože jsme zcela náhodně trefili čas, kdy prostory výstavy nepraskaly ve švech, a tak v naprostém klidu jsme si mohli užít představované exponáty.

Ve vestibulu jsme odložili batohy a batůžky a vybaveni jen pracovním listem a psací potřebou na poznámky vyrazili jsme poznávat zákulisí vzniku oblíbených animovaných postaviček.

Mnozí zavzpomínali na předškolní léta, kdy právě tito animovaní hrdinové byli součástí jejich bezstarostného života a podíleli se na formování jejich dětské fantazie, která některým (naštěstí) vydržela dodnes.

Pokochat jsme se mohli příšerkami Mike a Sully v životní velikosti, viděli jsme mnoho originálních skic, které předcházely nejen vzniku konkrétních příšerek a postupně vedly k jejich finální podobě, ale i dalších hrdinů např. z rodiny Úžasňákových, Příběhu hraček, z filmů Auta, V hlavě či Hledá se Nemo... Prohlédnout jsme si mohli nejrůznější výtvarné techniky, které umělci používají, aby se co nejvíce přiblížili budoucí atmosféře filmu. Naší pozornosti neunikly ani dokonalé modely z polyuretanové pryskyřice, které byly vymodelované v nejrůznějších pózách, a vyjádřit dokázaly jakékoliv emoce postojem a výrazem ve tváři.

Moc krásné byly ukázky krátkých animací, které představovaly nejstarší filmy v historii Pixaru. Skákající dětská lampička je úžasné dílo, které v pár vteřinách dokáže popsat vztahy a vyjádřit emoce mezi rodičem a rozpustilým dítětem. Jeho autorem je anglický fotograf a vynálezce Eadweard Muybridge, kterému se prý v roce 1878 jako vůbec prvnímu člověku v historii podařilo zaznamenat rozfázovaný pohyb běžícího koně.

Překvapením byl veliký Zoetrop, který nám předvedl, jak snadno dokáže ošálit náš zrak. Někteří nazvali prostor, kde se nacházel, „halucinogenní místností“ a rozhodně sklidil největší obdiv.

Dozvěděli jsme se mnohé o historii studia Pixar i o složitosti vzniku celého filmu. Není divu, že vyrobit takový celovečerní film, trvá i několik let a podílet se na něm musí tým mnoha lidí.

Z většiny reakcí našich žáků jasně vyplývá, že výstavu můžeme doporučit.

Výstava nese název Pixar – 30 let animace a ještě do 26. května 2019 ji můžete shlédnout v prostorách Křižíkových pavilonů na Výstavišti Praha v Holešovicích.

Michaela Králíková, ZŠ Litvínovská 600 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů