Myšlenkové mapy a jejich tvorba online

Seznamte se s myšlenkovými mapami – pomohou Vám i Vašim žákům při rozhodování, plánování, umožňují vizuální podporu myšlení, zápis z výuky. Přibližte svým žákům učivo jiným způsobem, žáci jsou při tvorbě vlastní mapy aktivnější a tvůrčí.

Jedná se o graficky zpracované schéma většinou s jedním výchozím bodem, které zachycuje chod myšlenek autora a jejich strukturu. Schémata, která pomáhají hledat, ujasnit si a strukturovat jakékoliv informace. Během práce na projektech nebo řešení problému mohou usnadnit spolupráci žáků a studentů.

 

Bubbl https://bubbl.us/

Potřebujete-li s žáky rychle vytvořit pojmovou mapu pouze s vkládáním textu, dobrou volbou je online aplikace Bubbl. Nabízí možnost intuitivního vkládání polí, jednoduché formátování textu (editace barvy a velikosti písma) a stažení ve formátu png, jpg nebo html.

 

Popplet http://popplet.com/

Práci v online aplikaci Popplet pro tvorbu pojmových map doplněnou textem, obrázky nebo videem zvládnou i nejmenší školáci. Vytvoří si vlastní myšlenkové mapy, schémata a diagramy, které mohou obsahovat text, vlastní obrázky, videa, fotografie.

 

Inspirace do prvouky:

Martin chodí do 3. třídy a má pět kamarádů – Zuzku, Tomáše, Filipa, Honzu a Evu.

Zuzanka ráda maluje a čte knížky. Filip a Tomáš hrají každou středu deskové hry. Eva, Honza a Tomáš sledují pravidelně seriál o zvířatech. Mezi kamarády jsou čtyři sportovci: Tomáš je judista, Eva jezdí na lyžích, Filip na kole a Honza hraje fotbal.

 

Proč ve škole využívat myšlenkové mapy

Přispívají k motivaci, lepšímu pochopení, utřídění a zapamatování učiva, mohou doplňovat diskusi studentů, zahajovat vyučovací hodinu ve formě brainstormingu. Vyzkoušejte myšlenkové mapy jako formu své přípravy na vyučovací hodinu.

 

Pavla Sýkorová

https://www.guruveskole.cz

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů