Multimediální učebna nejen pro výuku cizích jazyků na ZŠ v Horních Počernicích

S vývojem používání technologií ve školách se možnosti digitální výuky cizích jazyků na všech typech škol posunuly o mílové kroky dopředu. Nesporné je, že digitální svět nabízí učitelům jazyků možnosti, o kterých je třeba mluvit a vědět o nich.

Situace

Základní škola v Horních Počernicích se rozhodla pro modernizaci své jazykové učebny. Učebna již byla vybavena starší verzí digitální jazykové laboratoře – Symposium, od kanadské společnosti Robotel. Rozhodli se však vyměnit starší Symposium za novou verzi SmartClass+, odpovídající potřebě moderní IT techniky a nárokům na jednoduché a přehledné ovládání.

Řešení

Škola přestěhovala učebnu do nově zbudovaných prostor, laboratoř byla vybavena specializovaným nábytkem na míru daných prostor a řešení. Společnost AV MEDIA dodala novou verzi jazykové laboratoře SmartClass+, která poskytuje snadnejší i intuitivnejší ovládání a hlavně nabízí širší škálu digitálních jazykových výukových aktivit realizovaných ve třídě (poslech, čtení, psaní, mluvení).

Počet digitálních jazykových učeben v České republice rychle narustá. Školská zařízení volí z mnoha SmartClass+ flexibilních variant digitální platformy pro výuku jazyku tu, která nejvíce vyhovuje jejich zaměření. Laboratoř na ZŠ v Horních Počernicích je organizována do výukových „hnízd“, je vybavená variantou řešení s maximálním důrazem na kvalitu výuky včetně plné spolupráce učitele i žáků. Řešení je navíc doplněno projekcí. Laboratoř by mohla být považována nikoli jen za učebnu jazykovou, ale za učebnu multimediální. Mnoho funkcí platformy SmartClass+ přímo vybízí k použití i v jiných předmětech.

Žáci jsou vybaveni k provádení jednotlivých jazykových úkolů sluchátky a pevnými počítači. Přímá vyučovací aktivita učitele nabízí digitální obrazovou prezentaci jak učitele, tak i žáka, streamování videa, monitorování individuální práce na žákovských počítačích, ovládání studentských PC, chat rozhovory s učitelem a mnoho dalšího. Žáky je možné rozdělit do pracovních skupin nebo dvojic, nehledě na zasedací pořádek. Jednotlivým skupinkám pak lze přiřadit samostatnou práci nebo téma pro konverzaci. Učitel je schopen práci všech diskrétně monitorovat a v případě potřeby do práce nebo konverzace zasáhnout. To vše aniž by byl nucen procházet za zády žáků.

Přínosy

Veškeré jazykové aktivity, jako čtení, psaní a poslech lze na základě několika snadno upravitelných šablon připravit pro žáky ve formě individuálních cvičení. Žák má přístup i k hodnocením vlastní individuální práce. Systém je vybaven nástroji pro generování reportu, výsledku a pro export záznamů žáků. Některé šablony pro tvorbu cvičení obsahují i automatické vyhodnocení a opravení chyb (např. doplňovačky nebo výběr z možností). SmartClass+ je ideální řešení pro školská zařízení s vysokými nároky na úroveň výuky.

Robotel Ratibořická
Robotel Ratibořická
Robotel Ratibořická

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů