Moderní technologie pomáhají jazykářům na ZŠ s RVJ v Liberci

Naučit se cizí jazyk, komunikovat v něm, okamžitě reagovat na dotaz v angličtině, němčině či francouzštině, vést v  daném jazyce rozhovor  -   aktivně ho používat není nijak jednoduché.

Naučit se cizí jazyk, komunikovat v něm, okamžitě reagovat na dotaz v angličtině, němčině či francouzštině, vést v  daném jazyce rozhovor  -   aktivně ho používat není nijak jednoduché. Metod k nácviku je řada, některé více některé méně efektivní. Ve skupině s 14-18 žáky je to vždy o skloubení aktivní práce jednotlivce či skupiny s vedením a korekcí učitele. O tom ví své každý jazykář. Nekontrolované rozhovory ve dvojících, tiché čtení apod. ve větší skupině může lektor sledovat pouze s obtížemi. Prezentace jednotlivců před celou skupinou pak ale zase zneaktivní ostatní žáky.

Co s tím?

Výborné řešení jsou dnešní moderní jazykové učebny. Jedna z těch nejmodernějších se stala součástí školního života dětí na ZŠ s RVJ Liberec Husova. Již od prvních zářijových hodin se děti v rámci výuky jazyků střídají v digitální jazykové laboratoři Robotel SmartClass+, dodané firmou AV MEDIA, a.s.

 

Žáci přijali novinku s nadšením, práce se jim velmi líbí. Pracují s multimediálními materiály, ve kterých rodilí mluvčí cílového jazyka komunikují v autentických situacích, sami se nahrávají, poslouchají, jak konverzují v cílovém jazyce, porovnávají svou výslovnost se vzorovým záznamem, tutéž možnost má i učitel. Dále mohou žáci komunikovat v cizím jazyce se spolužáky ve dvojících nebo skupinách, vzájemně se neruší a učitel koriguje jejich práci prostřednictvím cílených vstupů ke každému jednotlivci.  Systém dovoluje i práci s textem při doplňování nebo využívání textových cvičení s výběrem možností. Činnost každého žáka je plně monitorována učitelem a žák dostává průběžně zpětnou vazbu o své práci na výsledcích.

Naše nová učebna je nejmodernější v kraji.

 

Mgr. Blanka Reindlová, ředitelka školy

 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů