METODICKÉ OKÉNKO ANGLIČTINÁŘE – tabulka I.

Učím angličtinu středoškoláky. Jsem ráda, když mě nejen sledují, ale také reagují, komunikují, zapojí se. Mám hřejivý pocit úspěchu, když se mi je podaří nějak překvapit. To víte, v jejich věku, při jejich rozhledu, máloco je ještě vyvede z míry. Máte to také tak? Mně pomáhá interaktivní tabule.

Zakrytý objekt

 

Říkáte si, k čemu jazykáři tabulka? Tabulka ve SMART Notebooku umí ledacos. Například zakrýt objekt pod ní. Pomocí nástroje Přidat stínování tabulky se každé pole v tabulce vybaví oponou a vy pak snadno postupně ukazujete části obrázku nebo fotografie na pozadí. Je dobré si nejprve vložit obrázek a uzamknout ho. Poté vložíte tabulku, kterou podle potřeby upravíte (v menu položkami: přidání sloupce, přidání řádku, smazat buňky atd.). Až zadáte stínování, nezapomeňte ve vlastnostech tabulky – styly výplně nastavit úplnou průhlednost tabulky, jinak obrázek pod ní nebude vidět. Podobné cvičení využijete nejen při motivačním úvodu k další aktivitě v podobě odhalování obrázku, ale i při opakování reálií nebo soutěžích.

 

„Město, jméno, rostlina, zvíře, věc“ trochu jinak

Hledáte inspiraci pro suplovanou hodinu? Opakování slovní zásoby? Procvičování gramatiky? I tady můžete použít tabulku. Pokud ji vytvoříte a vložíte do ní písmena abecedy (upravíte jejich velikost a umístění v tabulce) a přidáte stínování tabulky, máte hru i na půl hodiny. Kliknutím na jedno pole se opona odtáhne a ukáže písmeno. Třída má za úkol na připravený papír (sloupce s názvy OBJECT, PERSON, CHARACTERISTIC, ACTIVITY) psát slova, která na dané písmeno začínají. Můžete samozřejmě třídě tematické sloupce rozšířit, pokud má širší slovní zásobu. Na stránku také umístíte časovač, v ilustračním snímku má podobu dynamitu a po 60 sekundách vybuchne, čímž ukončí aktivitu pro dané písmeno. Aby šlo bodování rychleji, pracují studenti ve skupinách 5-6, objeví-li se ve skupině slovo jen jednou, je za 10 bodů, opakuje-li se, je za 5. Studenti si body zapíší a učitel ukáže další písmeno a odstartuje časování.

 

Přeji příjemnou zábavu a pokračování zase příště.

Mgr. Kateřina Jeřábková

 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů