METODICKÉ OKÉNKO ANGLIČTINÁŘE – animace IV.

Učíte angličtinu? Na střední škole? Hledáte, jak oživit své hodiny nebo překvapit a udělat něco jinak než doposud? Já také. I s pomocí interaktivní tabule.

Říkáte si, že ta „hejbátka“ nejsou na střední škole k ničemu? A zkusili jste už animací vybírat studenty ke zkoušení? Nebo soutěžní poslechová cvičení? Možná se vám ta „hejbátka“ zalíbí. I v angličtině.

Po ukázkách, jak využít funkce ztmavit, rozetmít, odlet, otáčení, převracení podle osy se můžeme podívat na tu zbývající: zvětšit-zmenšit.

 

Kdo dál?

Vlastnost „Zvětšit-zmenšit“ slouží především ke zvýraznění objektu, přitáhnutí pozornosti.  Použít ho můžete ale i v případě, že chcete vybrat někoho na zkoušení. Klepnutím na jméno se zadanou vlastností „Zvětšit-zmenšit“ se jeho velikost změní. Jednou jsem to takto vděčně použila, když jsem přišla o hlasivky. Zkoušet se dalo - děti měly hlasivky v pořádku.

 

Zásah

Nejen to! Použili jsme ho i při procvičování mluvního projevu. Třída si vybrala „střelce“ a ten dostal několik pěnových míčků. Házel jimi postupně (po každé položené otázce jedním) na tabuli a koho jméno se zvětšilo, plnil úkol. Procvičovali jsme o něco déle, pochopitelně. Nejvíc to ovšem bavilo střelce, který se svému jménu vyhýbal velmi zdatně …

 

Jak to bylo?

Budete-li probírat reálie anglicky mluvících zemí, můžete vlastnost „Zvětšit-zmenšit“ využít i jako podporu popisu událostí, vyprávění příběhu atp. Vložíte si na snímek ilustrační obrázky nebo fotografie postav, událostí a předmětů, o kterých chcete mluvit a vlastnost jim zadáte. Při výkladu to funguje jako podpora či osnova, při opakování tím pomůžete studentům, aby si snáze vybavili, o čem jste mluvili.

 

 

Slyšíš dobře?

Ilustrační snímek je z poslechové aktivity. Studenti si vždy nejprve vyslechli větu a napsali do svých sešitů číslo označující počet slov, které ve větě slyšeli. Učitel pak pro kontrolu klepl na číslo na tabuli, které se zvětšilo a třída si svou odpověď ihned zkontrolovala.

 

Mnoho interaktivních a smart úspěchů ve vašich hodinách angličtiny.

Mgr. Kateřina Jeřábková
Gymnázium Bohumila Hrabala, Nymburk

 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů