METODICKÉ OKÉNKO ANGLIČTINÁŘE – animace III.

Učíte angličtinu? Na střední škole? Hledáte, jak přimět své studenty více pracovat s cizím jazykem? Já také. I s pomocí interaktivní tabule.

Možná se to nezdá, ale funkce animace má ještě co nabídnout. Nabízím ve svém seriálu další postřehy a nápady.

Co je správně?

Možnost otáčení využívám i ve cvičeních na opakování slovní zásoby. V jednom řádku je zadaný výraz a vedle něj napsaná slova, z nichž jedno je správné. Např. CLEAR    sheer   dull   obvious   při procvičování opaků. Slovům sheer a obvious zadám funkci Otáčení + Po klepnutí na objekt + Jednou. Student, který řeší úkol na tabuli, má okamžitou zpětnou vazbu, jelikož ihned vidí, zda zvolil správné slovo opačného významu. Stejným způsobem můžeme procvičovat i spelling, vazby s předložkami, slovotvorbu.

 

Co je navíc

Vzala jsem si tentokrát inspiraci u zkoušek FCE. Jejich součástí býval text, kde bylo většinou na každém řádku slovo navíc. Můžete použít jakýkoli text chcete nebo text z učebnice, který chcete důkladněji procvičit. Doporučuji krátký nebo rozdělený na více stránek tak, aby velikost písma na stránce byla 24. Až bude text na stránce připravený, rozmyslíte, jaké slovo na každém řádku přidáte a kam. Slova pak jednotlivě napíšete někam mimo hlavní text. V každém řádku připravíte mezerníkem místo tak, aby tam vaše doplněné slovo dobře zapadlo. Hlavní text uzamknete a na volná místa svá slova přesunete. Každému zadáte funkci Animace – Odlet – Pomalu – Vlevo.

V hodině nechám nejprve studenty s textem pracovat a hledat slova, která jsou v řádcích navíc. Někdy to navíc pojmeme jako soutěž a studenti si na svá slova mohou vsadit (dle jistoty 100 - 500 – 1000 mincí). Při kontrole pak stačí jen klepnout na slovo, které studenti navrhují. Pokud je správně zvoleno, odletí. (Ti, co na něj v soutěži vsadili, vsazenou hodnotu mincí přičítají. Ti, co se zmýlili, hodnotu odečítají.) Někdy je velmi snadné, stát se milionářem!

Na obrázku je záznam části textu, přes slovo FLOOR v 5. řádku právě odlétá předložka AT.

 

Mnoho úspěchů ve vašich interaktivních hodinách angličtiny.

Mgr. Kateřina Jeřábková
Gymnázium Bohumila Hrabala, Nymburk

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů