Matematické hry v on-line prostředí

Nejen závěr školního roku je obdobím, ve kterém můžeme do výuky matematiky na základní škole zařadit nejrůznější hry, šifry, hlavolamy. Vyzkoušejte s dětmi matematické hry v prostředí internetu na počítači nebo tabletu.

Abaku
Početní hra Abaku si získala mnoho fanoušků ve svém deskovém provedení. Úkolem hráče je umístit své kameny s čísly na hrací pole
a zároveň vytvořit příklad, který obsahuje právě jednu matematickou operaci (více v pravidlech). Hru mohou hrát jednotlivci na vlastním zařízení nebo celá třída na interaktivní tabuli a procvičit si nejen znalosti počítání, ale i schopnost kombinace a postřeh. Soupeřem může být počítač nebo spoluhráč ve třídě.

Kalkuldoku

http://www.kenkenpuzzle.com/game
Mezi číselné logické křížovky patří Kalkuldoku – základem je doplnění číslic do všech sloupců a řádků tak, aby se cifry neopakovaly.
Při generování aktivity lze nastavit obtížnost, vybrat matematickou operaci i formát hry.

Kakuro
Cílem matematické křížovky Kakuro je umístit cifry od 1 do 9
na volná pole tak, aby jejich součet v bloku byl roven zadanému číslu za podmínky, že se žádná číslice nesmí opakovat.

Umíme matiku
Pexeso, roboti, příšerky, sokoban, tetris, rozbitá kalkulačka - to je výběr her, které naleznete na portále Umíme matiku. Po zvolení hry si mohou žáci procvičit zajímavou formou učivo přehledně rozdělené podle témat i ročníků.

Math Games
Na webových stránkách Math Games naleznete různé typy úkolů rozdělené do kategorií podle témat a tříd. V horním řádku je možné zvolit třídu (Grades), téma (Skills) a nabídku on-line matematických her (Games) nebo pracovních listů ke stažení (Worksheets).

Pavla Sýkorová, 10. ZŠ Plzeň
Další náměty do výuky matematiky:
http://zdroje.guruveskole.cz/course_cat/matematika/

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů