Kreativní slovník “Nová vizuální pomůcka na výuku cizích slovíček”

Abecední seznamy slovíček. Minimum obrázků. Učení bez souvislostí. Žádná logika. Takto bychom mohli definovat současné učebnice
a slovníky na výuku cizích slovíček.

Děti milují obrázky, příběhy, souvislosti, barvy, tak proč jim říkáme, aby se učili slovíčka z nudných černo-bílých abecedních seznamů? Takto je chceme i nadále motivovat, aby se učili cizí jazyky?
Možná právě proto umí pouze asi 34% čechů plynule anglicky.

Vědci každý den testují a zjišťují více informací o tom, jak pracuje naše paměť, ale nikde ve školství nevidíme žádné změny ve výuce,
či výukových materiálech, které by byli přizpůsobeny především potřebám našeho mozku, aby si mohl informace, co nejrychleji, nejzábavněji a hlavně nastálo zapamatovat, a přeci je to tak jednoduché.

Vědci zjistili, že:

  • nejsilnějším faktorem, který ovlivňuje to, co si pamatujeme je logika (souvislost),
  • nejdůležitějším faktorem, krerý ovlivňuje proces zapamatování je vizualizace (představivost).

A přesto nikde nenajdeme jedinou učebnici, nebo slovník, který by jednoduše kombinoval tyto dva faktory (logika + vizualizace) dohromady. A toto jsme se rozhodli změnit.

Jmenujeme se Tomáš Bednář a Suzannah Gearing, jsme česko-britská rodina a vytvořili jsme projekt Kreativní slovník, neboli Vocabulary Maps, který má nabídnou dětem a učitelům zcela novou, kreativní a zábavnou pomůcku na výuku cizích slovíček.

Naším řešením jsou “slovní mapy”, ve kterých najdete slovní zásobu na dané téma v souvislostech (logika) a s obrázkem u každého slovíčka (vizualizace).

Slovní mapy jsme testovali 3 měsíce v 70 institucích (školky, ZŠ, SŠ
a jazykovky) a 60 rodinách po celé ČR a SK. Mezi testujícími byli i děti s SPU.

Průběžné výsledky z testování:

  • Velmi dobré, děti to zajímalo, slovní zásoba byla dobře vybraná. Jan Juříček (učitel)

  • Studenti byli nadšení z obrázků:) a práci si užívali. Někteří
    se inspirovali a připisovali další slovíčka, která je napadla. Jaroslava Študentová (učitelka)

  • Mě i dceři se mapy líbí. Jsou přehledné. Dceru to bavilo. Určitě je to mnohem lepší a zábavnější než sloupce slovíček v učebnici. Hana Vrbová (rodič)

 

Budeme velice rádi, když nám napíšete váš názor na naši myšlenku, nebo si ji vyzkoušíte. Ukázky našich map v angličtině, němčině, španělštině a češtině naleznete zde.

Více informací můžete zjistit na www.kreativnislovnik.cz.

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů