Konference Mensa pro rozvoj nadání

Ve dnech 13. a 14. března 2014 proběhla v Praze Konference Mensa pro rozvoj nadání. Jelikož naše škola s Mensou spolupracuje a už 9 let vzděláváme nadané žáky ve speciálních třídách, společně s kolegyní Mgr. Šrámkovou jsme se konference zúčastnily.

První den přivítala více než 160 pedagogů, psychologů a dalších, kteří se zajímají o práci s nadanými dětmi, budova Parlamentu ČR. Dopoledne probíhaly přednášky odborníků na vzdělávání nadaných dětí, odpoledne si přítomní mohli vybrat mezi přednáškami a workshopy. Druhý den jsme měli možnost seznámit se s metodami výuky nadaných dětí na Mensa gymnáziu.

Reportáž z konference najdete na stránkách Mensy ČR. Já bych se spíš chtěla podělit o některé myšlenky, které mě na konferenci nejvíce zaujaly.

Jako první vystoupila PhDr. Jolana Laznibatová (Bratislava). Hovořila o diferencovaném vzdělávání mimořádně nadaných dětí. Ve vyspělých státech jsou nadaní jedinci považování za strategické bohatství státu. Do jejich vzdělávání by se mělo dávat stejné množství peněz jako do speciálního školství. Místo toho se u nás i na Slovensku mluví o inkluzi.

PaedDr. Jiří Rozehnal (Frýdek-Místek) přiblížil rozjezd třídy pro nadané děti, které vzdělávají již od 1. třídy. Ve třídách mají méně než 20 žáků a v některých předmětech je ještě dělí do skupin podle nadání pro daný předmět. Odpoledne nás ještě překvapil ukázkami z učebnice matematiky prof. Hejného pro 3. třídu. Myslím, že i deváťáci by s některými úlohami měli problém.

Mgr. Kristýna Mothejzíková představila novou hru/pomůcku „A frčíme“, jíž je autorkou. Hru jsme si mohli vyzkoušet a vyjádřit se k jejím detailům. Hra se vyrábí v chráněné dílně.

Na konferenci zaznělo množství dalších zajímavých a podnětných myšlenek, které nám ukázaly, že námi zvolená cesta vzdělávání nadaných dětí je správná.

Děkujeme Mense ČR v čele s ing. Tomášem Blumensteinem za zorganizování této akce, na které jsme získali spoustu informací, jak nadání nepotlačit, ale rozvíjet, proč stojí za to nadané žáky vyhledávat a jejich nadání rozvíjet, i když se občas setkáváme ve svém okolí s odmítáním diferencovaně vzdělávat nadané děti.

Mensa gymnázium

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů