Kdy, když ne teď? Aneb možnosti SVS Online

SMART výukový software Online už máme k dispozici dva roky. Stále je brán jako nedoceněný doplněk desktopové verze SMART výukového software, ale myslím, že nastal čas, abychom se na něj podívali blíže.

Nejdříve vám napíšu o tom, jak může SVSO pomoci při výuce (a to i s žáky, které nemáte zrovna ve třídě) a pak vás naučím tento sw použít.

SVSO umožní žákům se připojit k vašemu účtu a vy tudíž máte možnost žákům nasdílet materiály, na kterých můžou žáci pracovat individuálně nebo ve skupinách. Pokud znáte Aktivity z desktopové verze, tak v online verzi jsou tyto aktivity jako doma. Dokonce jich je v SVSO více a jiné aktivity mají více volitelných grafických prostředí. Pokud Aktivity neznáte, jedná se o předpřipravená prostředí, do kterých učitel pouze zadá svůj obsah, který chce s žáky procvičit. Aktivity např. řadí informace, rozděluje data do dvojic či na dvě skupiny, doplňují slova (či jiné řetězce) na chybějící místa v textu (či v příkladech). Mezi tyto aktivity však můžeme zařadit třeba i zasílání textových či obrazových informací od žáků (třeba si můžete takto velmi rychle nechat zaslat domácí úkoly, které budete mít na jednom místě v elektronické podobě). Také můžete spustit hlasování, které po ukončení ukáže žákům vyhodnocení jejich odpovědí a učitel může výsledky exportovat do přehledné tabulky v MS Excel.

SVSO toho ale umí mnohem více. Pokud učitel nastaví stránku jako workspace, může pak žáky rozdělit do skupin (nebo nechat všechny žáky pracovat ve skupině jediné) a nechat je pracovat ve skupinách na jednom místě. Učitel pak může kontrolovat práci v jednotlivých skupinách a může také do jejich prací vkládat anotace či psaný text z klávesnice. Také je možné nastavit, aby každý žák dostal svůj vlastní online pracovní list.

Všechny dosud popsané aktivity však lze uskutečnit pouze v případě, že je konkrétní aktivita spuštěna pod účtem učitele. Pokud učitel aktivitu ukončí, žáci na aktivitách už nemohou pracovat. Ale stále je ještě cesta, jak se dostat k obsahu, který má učitel u sebe v cloudu uložený. Jsou k tomu potřeba dvě věci: žák si nechá potvrdit svůj Google či Microsoft učet jako účet SMART a učitel potom žákovi pošle odkaz na materiál, který chce s žáky sdílet. Toto sdílení může učitel kdykoli ukončit.

Pokud vás tento článek navnadil, můžete se přesunout k bližšímu vysvětlení, jak SVSO použít. A ničeho se nebojte, vše je až překvapivě snadné!

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů