Již jste se seznámili s TOGlicem?

Pokud ano, mám pro vás další skvělý tip na zpestření výuky. Ale varuji vás. Děti budou žadonit, aby mohly více a více počítat. Další z mnoha možností využití programu Toglic totiž naprosto uchvátil.

Řeč je o hře Bingo, kterou mnozí z nás známe v papírové podobě. Tato elektronická, ve které program generuje nespočet různých příkladů z oborů vámi navolených čísel, má bezesporu výhodu v tom, že učitel nemusí vymýšlet nekonečné množství příkladů a děti si nemusí připravovat matici s výsledky. To vše připraví program sám, takže děti se mohou soustředit opravdu jen a jen na matematiku. Učitel odesílá na oblíbená žákovská zařízení – tablety, příklady, jejichž výsledek žáci individuálně hledají ve svých maticích. Učitel současně má možnost na svém počítači kontrolovat, který žák správný výsledek již našel a naopak, komu dělají početní operace ještě nějaké potíže. Stejně tak má možnost učitel  sledovat, u kterého žáka lze v nejbližších okamžicích očekávat radostné zvolání BINGO! Tedy který žák nejenže správně vypočítal vygenerované příklady a jejich výsledky označil ve své jedinečné matici, ale komu současně přálo i tak trochu štěstí, když tyto nalezené výsledky sousedily v dané matici právě vedle sebe ať již na řádku, sloupečku či v úhlopříčce.

Nutno podotknout, že hra je nastavena na první dobrou, což znamená, že omyl se neodpouští a žáci tedy nemohou výsledky jen tak tipovat, ale skutečně musí příklad vypočítat. Pokud zadají chybný výsledek, tento se označí červeně i v počítači učitele, a již si jej nelze opravit. Což je jistě také velmi dobrá průprava i pro život, kde může mít chybný krok dalekosáhlé následky. Nepochybně platí staré dobré přísloví: Dvakrát měř, jednou řež!

Žáci 4.C ZŠ JUDr. J. Mareše Znojmo tomuto přísloví velmi rychle porozuměli a pochopili, že v matematice se prostě šidit nevyplácí. Věřme, že se toho budou držet i v životě.

    

 

 

 

Provozovatel webu AV Media, a.s. jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro zlepšování prostředí webových stránek a pro analytické účely. Podmínky a poučení o správě osobních údajů